torstai 23. toukokuuta 2013

Lähiöt nurin

                                           http://www.iltalehti.fi/asuminen/2013052217051985_an.shtml

Vihdoin !!. Vihdoin !!. ....Vihdoin!!. Vihdoin joku sai sen sanottua, aaauuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. Vihdoinkin !!. Mahtavaa !!. Bravooo!!. Kiitos.

Eli, Suomesta voisi helposti purkaa, sanon siis minä, 90% asunnoista tai  KommariKolhooseista ja jäljelle jäävistä suurin osa olisi silti 70-luvun tuoltapuolen. Itse haluan epätoivon vimmalla vetää aina näitä vanhoja saastoja "katepillarilla kasaan" enkä niin hirveästi nauti lähiöistäkään. Mutta ällistyttävää kyllä, myönnän lähiön omaavan silti tietynlaista omaa sielua tai ambienssia. Onhan niissäkin toki vähän jotain tunnelmaa, tai ehkä niihin on vain niin tottunut, ettei osaa ajatella sitä, että ne oikeasti todellakin purettaisiin, en tiedä ....ehkä nostalgia valtasi minut sponttaanisti tätä kirjoittaessani.

Mutta kuitenkin, Suomi tarvitsisi kipeämmin kuin kipeästi uusia asuntoja / koteja / taloja ja oikeasti kunnollista Arkkitehtuuria. Jotain missä on, sielua ja särmää, tyyliä ja traditiota, tunnelmaa ja archaaisuutta. Ja suuren osan kaikenlaisista 60-70-lukujen massatuotetuista Marxistikolhooseista ja muista rikoksista ihmiskuntaa vastaan, olisi päästävä pikimmiten eroon. Toki ehkä siellä täällä voisi säilyttää yhden Betonikolhoosin, Histoorian takia, periaatteessa ulkoilmamuseoesineenä.

Kaikki tämä olisi mahdollista eikä "Utopiaa", mutta siihen tarvittavilla rahoilla elätetään sekä täällä kaiken maailman neekerit ja murjaanit yms. ja "tuetaan köyhiä" (eli rahoitetaan rikkaita huijareita) ja niitä viljellään ihan älyvapaisiin tarkoitusperiin, kuten esim tämä kummittelemaan palannut "Guggenheim" -juutalaiskammotus. Tai sitten varojamme "lainaillaan" Kreikkaan tai "sijoitetaan" Somaliaan tai niillä  heitellään Afrikan kepardilätsiä ja muita sesesekopäitä.

Mutta niillä ei juuri koskaan, ikinä, tehdä mitään oikeasti hyödyllistä ja radikaalia ja äkkinäistä ja ...altruistista. Siis meille itselle altruistista. Vaan tuetaan "kauimmaisenrakkautta". Sehän se vaatiikin visiota...hah !.

Eniwei, olen itse toivonut jo kauan, että tälle asialle (rakennuksien muinainen ikä) tehtäisiin jotain. Esim Helsinki pitäisi purkaa miltei koko paska, Stadin rakennuksista sangen silmiinpistävä osuus kun sattuu olemaan lähes Pyramiidien ikäisiä ja romahtamista vaille valmiita, ja kertakaikkiaan kuvottavan hävettävän kamalannäköisiä. Stadi, Hesa, Helsinki, Hellsinki jne. näyttääkin todella, pettymykseen asti, paljon joltain Puolalaiskaupungilta tai joltain itä-Euroopan persläveltä ja mikä pahinta hyvin samannäköiseltä Ryssien kaupunkien kanssa. Mutta mitään mainittavan persoonallista ei nyt juuri tule mieleen, muuta kuin pari kuuluisaa rakennusta, jotka onkin sitten kyllä ihan oikeasti kauniiita. Esim, Eduskuntatalo, Kansallismuseo, Rautatieaseman "Art Deco" -torni ja koko asemakin, Suomenlinnan pari pytinkiä yms.

Helsingiltä puuttuu, selkeän omaleimainen "look", mikä on vaatimus jokaiselle ainakin Pääkaupungille. Stadista ei tule oikeastaan mitään mieleen, siinä missä nämä seuraavat herättävät kissassakin, itsestäänselviä kuva-assosiaatiota ; Sydney, Jew York, Lontoo, Cairo.., San Fransico jne. jne.
Helsinkissä ei vain kertakaikkiaan ole tarpeeksi Suomalaisuutta, uniikkiutta ja omaa, oikeaa, rehellistä persoonaa. Koska sen on määritellyt jo niin kauan, niinkuin kaiken muunkin Suomessa ; Ryssät ja Hurrit. Suomalaista isketään edelleen kuin "Whack-A-Mole" pelissä, suunnasta ja toisesta, ja Suomalaisten omakuvaa ja historiankäsitystä yritetään tuhota sen kun keretään, samalla kun nyhdetään yhä enemmän hynää ja palveluksia. "Päivän sanoja" ovat aina ; sorto, alistus, kiristys, hyväksikäyttö, manipulaatio ja kyykytys yms. Unohtamatta vähättelyä, mitätöintiä ja tukahdutusta.

No, mutta kuitenkin ; totisesti lähiöt ja muitakin vanhoja ränsistyneitä kolhooseja nurin ja oikein olan takaa !. Vaikka talkoo voimin, siinä olisi yksi simppeli "tempputyöllistämisen" metodi. Mutta koska se on liian helppoa ja khuulia ja liian mahdollista, sitä ei tulla tekemään.

Tässä vielä kuva "Finlandia Ladosta" olkaa hyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti