maanantai 11. tammikuuta 2016

Uusi Blade Runner Arvostelu

Katsoin tuossa jokin aika sitten taas tuon yhden lempileffoistani, eli Blade Runnerin, ja koska en ole muistaakseni sitä ikinä varsinaisesti arvostellut tänne..........tai ehkä olenkin, mutten vain muista, niin arvostelen sen jotenkin pintapuolisen äkkiä tässä.- Elokuva oli pitkähköstä aikaa itse asiassa vähän jopa koominen. Ja jos nyt oiiiikein kriittisillä ja realistisesti kaiken myöntävillä silmillä tätä katsoo niin kyllähän se toki ON aikamoinen sotkukin lopunkaiken. Mutta siinä on vain SE, nähkää, että se on "Romanttista Sotkua" !!
JA SE siinä juuri toimii !! Ja SE toimii ihan "kybällä".
Tekijät itse sanoivat yhdessä dokumentissa, että he itse mm käyttivät siitä kuvausta "romanttista roskaa" - ja se kuvaakin kieltämättä aika hemmetin hyvin Bleidranneria.

Se on sekä että.

Se kaunista ja tahraista yhtäaikaa.

Mutta nyt kun katsoin sitä niin, että ajattelin sitä jatko-osaa ja koetin katsoa mitä siinä on parannettavaa ja mitä jatko-osa voisi tehdä paremmin jne jne, niin huomasin kieltämättä aika läjän kaikenlaista.
Joista itsestäänselvin ja ensi-sijaisin on totta-helvetin-kai, ja tietty, kaikki visuaalinen, alkaen tietsikkatehosteista ja pienoismalleista, päätyen kuvanlaatuun ja käytettyihin kameroihin ja linsseihin ja mihin lie.
Ja ylimalkainen tyylitaju, joka ON luojan kiitos, päivittynyt sittemmin 80-luvun melko vitun paljon.

BR:n yksi ongelma näytti tällä tsiigailukerralla olevan esim SE, ettei se näyttäisi itsekään tietävän mikä se täsmälleen on olevinaan, se ikäänkuin ei ikinä oikein löydä sitä omaa juttuaan. Mutta toisin kuin yleensä, se ei milläänlailla VÄHENNÄ BR:n loistoa ja tuhoa koko paskaa, vaan lähes päinvastoin vain kaunistaa sitä. Ja sehän on REALISTISTA !!
Herran tähden. Kuten tosi-elämä, siinäkin on vaikea nähdä mihin se on LOPUNKAIKEN menossa. En tiedä, mutta EHKÄ seKIN lisää bleidrannerin lumoa jotenkin.

Yksi asia minkä myös huomioin, ja sikäli tämä välähti tajuntaani kaikkien NYKYelokuvien suhteen; on se ettei nykyään KESKITYTÄ samallalailla roolihahmoihin. Eikä kyllä mihinkään muuhunkaan, mutta BR:ssa näyttelijät miltei OLIVAT nuo hahmonsa, niihin oikeasti jaksettiin keskittyä ja paneutua ja niitä jaksettiin ESITTÄÄ.
Eikä siinä vain viuhahdettu ruudun halki jossain vitun D&C paidassa, Glock yläviistoon tanassa ja tokaistu jotain valkoisten oppimattomasta junttiudesta ja Rasistisuudesta, ja jatkettu sitten HETI, välittömästi, matkaa johonkin muualle. Toiselle puolen maailmaa, josta sitten suhahdetaan TAAS, heti, johonkinm uualle.....ehkä kuuhun tjns.

BR jaksoi viipyä ja viihtyi lähes PAIKALLAAN !! Kuten Suomi.

Mutta onhan tuo kieltämättä aika vitun outo lopunkaiken, ja JOS sitä NIIN aattelee, niin myös jotenkin etova tai ainakin "tunkkainen". Mutta jokin siinä vain viehättää.

Mutta olen melko varma, ettei nykynuoret tykkää siitä, tai ainakaan kovinkaan paljoa, sillä olen sangen varma, että jos et ole itse KOKENUT 1980-luvun TUNNELMAA ITSE ja sen ylimalkaista energiaa jne, et osaa rakastaa sitä tunkkaista romanttisuutta ja haikeaa ...jotakin....no, jotakin, mitä se pursuaa.
SE on NIIN kasaria, kuin mikään voi olla. Joten ehkä se toimii lähinnä tarpeeksi vanhoille ensinkään.

*

Ja SE on vielä tottakai mainittava, että alkuperäisen Blade Runnerin ehkä PARAS piirre sinänsä, nykynäkökulmasta katsottuna, on SE ettei siinä ole (saatatteko käsittää!!?) YHTÄKÄÄN neekeriä !!
Ei ainuttakaan, ensimmäistäkään, ei mitään !!! Siinä ei vain kertakaikkiaan OLE, neekereitä !!
Paitsi ehkä siellä kadulla, ihmisvilinän seassa, saattaa olla joku "extra", joku avustaja tai 2, mutta niitä ei NÄY varsinaisesti koko rainassa. Eikä siinä juuri ole mitään muitakaan "etnisyyksiä" - siinä on vain valkoisia ja pari jutkua, kuten Härison Food.

Eriskummallinen tekele se on totisesti.
Mitä ihastuttavin ja inspiroivin. SITÄ ei juuri koskaan mainita, mutta mainitaan sekin nyt. Se vallan INSPIROI sekalaisia taiteellisia impulsseja.
Ja siinä on melko lyömätön ja TOTAALIkasari saundträkki.

Ja maikesta huolimatta, minä odotan TODELLA suurella mielenkiinnolla sitä jatko-osaa. Ja se onkin ehkä elokuvien loppu minulle. En saata kuvitella, että MIKÄÄN niin enää jaksaa kiinnostaa sen jälkeen, mutta SE on vielä se Yksi Suuri.
Se on SE mitä odottaa.

Minä USKON siihen toistaiseksi ihan "täpöllä". Katsoin jopa sen apinan-naamaisen ohjaajan parin leffan trailerit tietääkseni edes vähän mitä odottaa, ja kiieeeltämättä.....ainakin se Sikaario NÄYTTI ihan khuulilta ja itse asiassa vähän Bleidrannermaiselta, se KUVAUS ja JOKIN siinä, se NÄYTTI hienolta. Se NÄYTTI siltä, että sen tekijä totisesti saattaisi osata KUVATA jopa BR:n maailman.

Tehkää se nyt jo perkele !! Ei tässä jaksaisi odotella sen kummemmin enää.
Faking du it !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti