tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulupukki - SinterklaasJoulupukki / "Sinterklaas" / Santa Claus / Saint Claus / ST. Claus - Pyhä Nikolas / Nikolai / Niklas.

Hän eli  vuosina 270-343. Syntyi Pataran kylään joka on nykyään osa Turkkia, mutta oli ennen osa Kreikkaa. Hän menetti vanhempansa epidemiassa ja muuttui sen jälkeen lahjoja jakelevaksi pyhimykseksi !. Hän mm pelasti 3 tyttöä / naista -joutumasta prostituoiduiksi antamalla näille (ainakin) kolme säkkiä kultaa. Nämä säkit olivat ilmestyneet yöllä, takan eteen jätettyjen sukkien tai kenkien sisään / päälle, ja tästä sai alkunsa legenda tai tapa -odottaa, että jouluna takan lähelle tai takanreunukselle jätetyt sukat tai kengät täyttyvät lahjoista.

Nikolas kuoli suomen itsenäisyyspäivänä eli 6.joulukuuta ja lapsille alettiin antaa hänen kuolemansa aattona lahjoja, Nikolauksen kunniaksi. Monessa Euroopan maassa, on joulukuun kuudes yhä edelleen se oikea lahjainantopäivä, kun taas monessa muussa Euroopan(kin) maassa päivä siirrettiin reformaation yhteydessä 24-25:teen joulukuuta, ja sillä mm vastustettiin Pyhimysten kunnioitusta(outo siirto sanon minä!). Nikolauksen haudasta Myrassa(jonka Piispana hän eläessään toimi) tuli suosittu pyhiinvaelluskohde. Johtuen alueella räyhänneistä useista sodista ja hyökkäyksistä, pelkäsivät jotkut Kristityt, että haudalle pääsystä tulisi hyvin vaikeaa. Joten vuonna 1087 suurin osa hänen luistaan siirrettiin Bariin Italiaan, jossa ovat edelleen yhä tänäkin päivänä. Samana vuonna rakennettiin myös, hänen jäämistölleen, Basilika ja alueesta tuli hartaille ja omistautuneille, pyhiinvaelluskohde.

Barin Yliopistosta anatomian professori, joka katalogisoi(luetteloi), mittasi ja valokuvasi -Pyhimyksen jäänteet vuonna 1957, yritti hahmotella sen, miltä Nikolaus on todella näyttänyt. Ja vuonna 2004 kasvoihin erikoistunut antropologi  yritti luoda rekonstruktion käyttämällä viimeisintä huutoa olevia tietokone-diaknostiikka metodeita 1957 keräillyn tiedon perusteella. Tulokset voi käydä katsomassa täältä.

Monet modernit ideat ja käsitykset Joulupukista / Pyhästä Nikolauksesta on attribuoitu / yhdistetty Clement Clarke Mooren runoon "A visit from St.Nicholas" eli "Pyhän Nikolauksen visiitti tai vierailu" (nykyään tämä runo tunnetaan paremmin nimellä "a night before Christmass")- Nyy Jookilaisesssa lehdessä (Sentinel) vuonna 1823, Joulukuussa 23.

Tässä runossa on pystytetty monet hänen nykyisistä piirteistään kuten reellä ajelu, joka laskeutuu katolle, taloon käyminen savupiipusta ja leluja täynnä oleva säkki. Nikolausta kuvaillaan ; lihavaksi tai pulskaksi, hilpeäksi vanhaksi tontuksi, jolla on pieni pyöreä maha, joka nauraessaan hytkyi kuin lautasellinen hyytelöä. Siltikin, miniatyyriset -reki ja porot viittaavat siihen, että hänkin oli itse miniatyyrinen.

Sittemmin Joulupukin imagoa / tulkintaa on jatkaneet / popularisoineet mm TV, elokuvat ja satukirjat yms. Ja vaikka jotkut eivät tykkää lahjojen antamisesta Jouluna, koska se ei sovi heidän käsityksilleen / uskolleen tai koska pitävät Joulupukkia materialismin symbolina. Toiset uskovat, että tällainen Joulu jatkaa Nikolauksen elämän ja tekojen kunnioitusta, miehen jota kunnioitetaan ja rakastetaan köyhäin / tarpeen-alaisten suojelijana ja auttajana.

* * *

Jotkut taas uskovat, että Joulupukin hahmo on vain modernisoitunut versio Shamaaneista tai poppamiehistä. Joulupukin ja sikäli koko Joulun värit eli punainen ja valkoinen, ovat myös Kärpässienen värit. Ja kärpässieni elää symbioosissa koivun kanssa ja sitä tavataan usein löytää juurikin koivun alta, joten tästä saattaa juontua Joulun kuusen tarina ja se, että joulukuusen alla on (usein) puna-valkoisia "lahjoja". Lahjat edustavat siis kärpässientä tai pyhää sientä, jonka avulla Shamaani saattoi "langeta loveen" tai "päästä aliseen" ja tästä myös voisi olla peräisin näkemys "lentävistä poroista" sillä Shamaani saattoi sienipöllyissään nähdä porojensa lentävän !.

Mm Siberiassa, eri Heimoilla on kotia (kota) joista pääsee yläkautta sisää, ja erityisesti jos lunta on niin paljon, ettei sinne muualtakaan pääsisi! ja ennenmuinoin ovat poppamiehet päässeet juuri sitä kautta kotiin / koteihin sisään ja tuoneet mukanaan näitä pyhiä sieniä tai "lahjoja".

Tässä on vasta 2 "origin stooria" eli alkuperän selittävää tarinaa Joulusta ja Pukista. Uskoisin, että nyky-Jouluun on sekoittunut vieläkin enemmän sekalaista materiaalia, mutta uskoisin myös tuohon Pyhän nikolauksen tarinaan Joulupukin tarinan primäärisenä alkuperänä.
"Wuuwuuwuu!"


Tarinat ja legendat ja kaikki muu -on jo niin sameita ja sekoittuneita ja moninaisia ja niin ees päin, että Pukillakin pyörii jo silimäp´päässä !.

Kahelia tämä Joulu !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti