keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Tapaus & Elokuva: Titanic


Titanic.

TV:stä tuli taas, pitkästä aikaa, James Cameronin Titanic, mahtava leffa "if ever there was one". En ollut nähnyt tätä muutamaan vuoteen ja vaikken katsonut kokonaan, niin oli sen lumo säilynyt suht ennallaan joskin sitä muuttuu elämässä vääjäämättä itse ja siksi myös se mitä elokuvasta saa irti, mihin siinä keskittyy, mitä mieltä on tästä tai tuosta ja mitä tuntee, tunteeko mitään. Mutta niin hyvin tehtyhän tuo ensinnäkin on, ettei siitä voi pitämättäkkään olla. Kävin aikoinaan katsomassa ihan paikan päällä, elokuva-teatterissa !! tämän, ja muistan jo silloin ihmetelleeni heti leffan aluksi, että "mitäs vittua?! ...miksi tässä on jotain moderneja MIR-aluksia ja ylipäänsä....mitä helvettiä? tulinko minä väärään leffaan?!". Mutta Zeims Kämeron olikin tehnyt tavallisuudesta poikkeavaa kuvaa, kuten on usein tehnytkin ja toimiihan se, toimi kuin Titanic ennen ....kuin ei sitten enää toiminutkaan !.

Elokuva sitoo aika helvetin hyvin itseasiassa, nykyisyyden ja menneisyyden yhteen, tuolla ´oudohkolla´  tavallaan, sisältäen mm sen vanhan naisen, joka muistaakseni ja uskoakseni ja käsittääkseni on / oli ihan ihka-aito ja pesunkestävä selviytyjä Titanicista! ei siis siitä leffasta vaan siitä laivasta / haaverista. On haikean kaunista ja aidosti aika maagista kun tämä vanha akka  pudotaa sen upean Timantin mereen, palauttaa Valtameren Sydämmen takaisin meren syleilyyn, aavemaisen tähtitaivaan alla.
Siinä jos missä on muuten Ikuisuuden täydellinen visuaalinen ilmentymä, tyyni valtameri tähtitaivaan alla, jossa ei ole horisonttia eikä mitään muutakaan, vain vettä ja avaruutta. Kamalaa ja kaunista.
Tämä leffa on myös upeaa jälkeä yksityiskohtaisen ja alkuperäis-uskollisen ympäristönsä suhteen. Elokuvan Titanic on kuin oikeakin Titanic, haarukoita ja lautasia myöten. Eikä aikakaan ole tätä merkittävästi lässäyttänyt vaan kaikki toimii edelleen, erikoistehosteita myöten, jotka toki voitaisiin nykyään varmastikkin tehdä vielä üüberimmin, mutta ...käyhän se noinkin.

Mutta jokatapauksessa, tämän ei ole tarkoitus olla tuon leffan arvostelu niinkään, vaan tulin julistamaan lähinnä tämän simppelin huomion ; yksi suurimpia syitä(luullakseni) miksi tämä on niin suunnattoman rakastettu ja ylistetty leffa, paitsi että se vetoaa tunteisiin harvinaisen tehokkasti ja kauniisti jne, -lienee se, että tämähän on käytännössä katsoen lähes täysin 100% Valkoinen leffa!. Siinä ei taida olla aivan ainuttakaan neekeriä yms, tai jos onkin -on ne jossain siellä 3-luokan "ryysyläisten" seassa eikä niitä juurikaan näy, joten kyse on hyvin puhtaasti(!!) valkoisesta ooopperasta / draamasta / teatterista ja samalla aidosta historiasta.
Tämä sama syy on mahdollisesti, näin kirjoitti eräs blogaaja, syy myös elokuvien / saagojen kuten "Harry Potter" ja "Taru Sormusten Herrasta" menestykseen ; ei yhtäkään neekeriä !. Ei yhtä !!.

* * *

Titanic on myös kaikille, tai ainakin hyvin hyvin useille, -valkoisille, meitä yhdistävä, yhteinen Tragedia. Haaveri joka koski myös Suomea, eikä vain Anglosfääriä tai Irkkuja tjms. Tämä on aito pala, valkoisten yhteistä! -omaa "globaalia" Historiaa, ja vielä perhanan hyvä stoori, ihan puhtaasti tarinana. Ei ehkä uhrien / perheidensä mielestä, mutta meille muille tämä on ihka aito Legenda / Ikoni -tämä Titaaninen. Tästä saisi varmaan vielä pari leffaa puristettua irki jos vain oikein kaivamalla kaivelisi arkistoja ja vielä käyttämättömiä yksittäis-tarinoita (mitä elokuvassa edustaa tietenkin "Zäk ja Rous"[Jack & Rose]). Esim Suomesta Panulan-perheen kokolailla hirveä tragedia olisi yksi mahdollinen, jota Zeims ei jostain syystä noteerannut mitenkään, vaikka ne kuolivat koko lössi ja lapset sanoivat vielä äidilleen, joka olisi voinut kaikkein nuorimpiensa kanssa pelastua, että "kuollaan kaikki yhdessä äiti". Tuo on, jos mikään, aito ja täydellinen ja ikiaikainen sitaatti!!. Tuollaista leffoihin yleensä yritetään keksiä!, mutta tuo onkin totisinta totta, tuota ei tarvi edes keksiä. Siinä on sitaatti aikaan, ja iäisyyteen. Ja hyvin Suomalainen sellainen. Hyvin deterministinen, kuoleman hyväksyvä ja synkeä, ja synkän realistinen, mutta silti ...kaunista. Kaunista kuin "Kalman kalpea kukka".

* * *

Titanicia koskeva tietokin muuten, mainittakoon vielä, päivittyy aina silloin tällöin, joka tarjoaa yhden syyn / mahdollisuuden vielä siihen yhteen ja määrittelevään "tulkintaan". Itse lueskelin mm "National Geographic" lehdestä, jota joskus ostelen irallisina numeroina, -sen titanic-speciaalin tai itseasiassa ; minä omistan tuon kyseisen Spesiaali-numeron!!. Niin, lueskelin siitä niitä uusimpia tietoja ja näyttäisi siltä, ettei kaikki ehkä tapahtunutkaan ihan täsmälleen ja juuri niin, kuin on tähän asti "tiedetty". Mikä on elämässä hämmentävän yleistä, eli ihmiset "tietää" jotain ja ihan varmaksi, kunnes se ei sitten olekkaan niin, sitten sitä "tiedetään paremmin".
Sanotaan mm, ettei se jääkalikka ehkä viiltänytkään Titanicin kylkeä auki tai jos viilsikin, niin ehkä huomattavasti pienemmän suirun kuin on tähän asti luultu, -vaan että se olisikin ehkäpä viiltänyt Titanicin pohjan auki !. Mikä olisikin jo kertaluokkaa pahempi katastroofi, eikä jättäisi mitään, kerrassaan mitään "chäänssejä" selvitä, siihen aikaan, sillä tieto-taidolla ja tekniikalla yms. Mutta tätähän on vähän hankala selvittää, koska koko höskä / paska -makaa tahdittomasti juurikin mahallaan Atlantin pohjassa n.4-kilometrin syvyydessä. Sitä ei voi vain pyytää kellahtamaan selälleen, tarkempia tutkimuksia varten, ...saatanan mulkku!.

* * *

Haluan vielä sanoa, tunnelman pilatakseni, että ; katsokaa mitä Amerikasta on nyt sitten tullut, mikä saatanallinen Sirkus se on, se minkä takia kaikki nekin piru-parat menivät ja upposivat, uhrautuivat mahdollisuudesta ..saada siivun tuosta kaikesta? tuosta "moni-etnisestä" Helvetistä,  tuosta Onnelasta. Luulivat purjehtivansa paratiisiin, mutta upposivatkin jo puolimatkassa, ....mutta toisaalta nyt on Todellisuuden Jäävuori viiltänyt jo sitäkin Kultalaa itseään mahaan, ja jos Wanhat-merkit paikkansa pitävät -uppoaa sekin ennenpitkää. Vaikka Anglo-Saxit tapansa mukaan leikkivät tyhmää ja ilakoivat -viimeiseen saakka.


Mutta, mistäpä ne olisivat sen voineet tietää, että kohde-maansakin tulisi uppoamaan, jos eivät hoksanneet edes laivansa olevan "uppovainen".

Hävetköön, siellä Ameriikassa! kaikki heistä !!.


Titanikki todella "muodostaa eräänlaisen solmun aikaan" kuten se yksi näyttelijä sanoi, jonkinlaisessa "bihaind the siins" dokkarissa, -Bill Paxton nimeltään (tämä näyttelijä).
Me voimme aina, jos uhkaamme unohtaa Historian ja ajan ja iäisyyden ja sen sellaisen, ja itsemmekin, -muistella Titanicia ja "aikaa parempaa".
Tai ainakin aikaa jolloin kaikki näytti olevan vielä edessä ja mahdollista ja viti-valkoista, ilman mitään päähänpinttynyttä äklö-kommaria "patologiaa", -kuten 80-luvullakin.

Tämä on niitä tapauksia, jotka muuttavat aina kaiken, ja juurikin siksi, että tapahtumat epäonnistuivat / eivät menneet ihmisten suunnitelmien mukaisesti. Jos Titanic olisikin "vain" selvinnyt matkastaan, muina laivoina ja saapunut odotetusti ja vedenpäällisenä! Nyy Jookiin,, ....minkälainen olisi nyky-maailma?! ei siis tietenkään vain tarinankerronnallisesti, mutta muutoinkin !?. Tällaiset toimivat myös siis eräänlaisna chronoloogisina-maamerkkeinä meille, täällä Kosmoksessa. Kamalina ja kauniina. Kummittelevina ja kulttuuria ..."rikastavina".All aboard.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti