maanantai 15. heinäkuuta 2013

SGU Arvostelu

No, koska olen niin hyvä ja te niin ....siellä taustalla, arvostelen tässä kaikille teille, für alle da ; Tähtiportti Universen.   Stargate Universe.

Koko Stargate / Tähtiportti -höynää en ala selittelemään koska oletan ja odotan teidän jo tietävän siitä tarpeeksi, joten keskityn vain suht äkkiseltään ruotimaan tämän roskan / teoksen.

Eli S.G.U toisin kuin muut tähänastiset Tähtiportit, sijoittuu lähinnä yhdelle avaruusalukselle, nimellisesti "Destinylle". Varokaa muuten jos ette ole vielä tätä katsoneet ja aiotte katsoa, spoilereita. Sillä niitä satelee, biliiv mii.

Tämän rainan alussa tempautuu joukko sekalaisia, sekopäisiä, mitättömän latteita ja muuten vain turhankin tavallisia ihmisiä, suureen seikkailuun, johon eivät halunneet tai aikoneet osallistua, paljoltikin kuin Robinson Crusoe.
Sarjan idea on periaatteessa Robinson Crusoe avaruudessa yhdistettynä ...ehkä Das Boot:tiin ja kaikkiin mahdollisiin Sci-Fi klisheisiin. Eli aika hemmetin fantastinen alkuasetelma, ja niinkuin tuolla "Cracked.com"issa ne neekerinpedestalisoijat ehtivätkin jo sanoa, "perustuu SGU siihen vallankumoukselliseen / maatamyllertävään -ajatukseen ; että tehtäisiin Tähtiportti-show joka ei ole täysin älykääpiömäisen typerä".
Valitettavaa ja iroonistakin on, että tämä(kin) TP on tietyssä mielessä nimenomaan älykääpiömäisen typerää höynää, mutta myös aidosti kaunista paikoitellen ja khuulia kuin Suomen suvi.

Sarjassa siis pöllöillään yhden iänkaiken vanhan(aika kirjaimellisesti) aluksen sisätiloissa ja yritetään lähinnä pysytellä hengissä ja lihassa(olla nälkiintymättä). Tämä on tavallaan miltei enemmän "survivalismia" kuin "scifiä" ja joitain se suunnattomasti kismittää, vaan ei minua.

Hyvää tässä rainassa on mm se, että vidoinkin edes yritettiin tehdä Tähtiporttia joka todella oikeasti etenee johonkin suht loogisesti, tai jossa on ylipäänsä joku koherentti juoni eikä pelkkää päätöntä kohkausta ympäriinsä ja pelkkä mytologiapainotteista kevyttä hömppää. Tosin tästä tulikin sitten neutriinon-raskas ja siksi painuikin kai pohjaan, kohtalon ironiaa. Toisaalta on asia kyllä niinkin, että miksi tehdä tällaisesta shousta ylipäätään "Tähtiportti" kun se olisi voinut olla mikätahansa geneerinen Sci-Fi / horror / survival -juttu. Kuten Atlantiksessa näytellyt Joe Flanigan sanoi mm ollessaan Ruotsissa itseasiassa. nin kävivät nämä Tähtiportin ..tekijät / franchisen haltijat hieman koppaviksi tai ylimielisiksi ja uskoivat jo, että mikätahansa paska kyllä käy ja kelpaa kun sitä vain kutsuu Tähtiportiksi, mutta ....niin ei vaan oo !. Näin ei käynyt vaan setät pamahti mahalleen ja lujaa, Tähtiportti-Franchise kuoli (tai siirtyi Limboon horrostamaan, odottamaan omaa ri-buuttiaan) ja he joutuivat evakkoon Sci-Fimaailmasta, buuausten saattelemana, paljolti kuten varmaan ja toivottavasti käy Negative-bändille kun joku edes näkee yhden jäsenen, tosin ei ole silloin kyse Sci-Fistä vaan ihan mistätahansa paikasta jossa sattuvat olemaan. Buu.

Buu, heidän sieluilleen !.

No eniwei, S.G.U on komeaa, kaunista ja paikoitellen uskomattoman hyvääkin, mutta myös paikoitellen uskomattoman platkua, tavallaan kuin joku Kotikatu tai Kaunarit, mutta avaruudessa !....eikä kukaan kuule huutoasi !.

Yksi piirre jota uskoisin inhoavani koko Stargate / Tähtiportti -höynässä on ne saatanan Muinaisten-kommunikaatiokivet, joilla voi siis siirtää tajuntansa toisen kroppaan eli ikäänkuin puhelin joka vaihtaa langanpäässäolevien kropat ja tietoisuuden keskenään. Onhan se toisaalta ihan khuul idea ja tarjoaa jos minkämoista juonentynkää ja mahdollisuutta, mutta onhan se ihan idioottimaisen typerääkin kyllä ja vähän sellainen liian ....no, asioita helpottava, kuten sitä on kritisoitu se totisesti onkin, eräänlainen "Deus ex machina". Vähän kuin jos Robinson Crusoella olisi ollut Mannakone ja linkkari, ja vielä kunnon vesipullokin !. Ihan fuulaahan se on.

Ja vaikka kukaan nyt tuskin mitään dokumenttia odottikaan, niin on tämä vähän kelvoton realismiltaankin, mitä se on nimenomaan toitottavinaan, varsinkin nähden Atlantikseen ja SG-1:seen. Toki niihin nähden tämä lienee realistinen kuin sotadokkari, mutta ihan itsessään ei tämä nyt niiiin realistinen ole, esim se, että taas muukalaisten kanssa käy Englannillakommunikointi johonkin extenttiin aika vaivatta, vaikka tässä sarjassa tähän Anglojen tympäännyttävää kieli-imperialistiseen piirteeseen on ekaa kertaa vihdoin puututtu / keskitetty huomiota ylipäänsä.

"SyFy imagine greater, ...imagine two seasons !".

Se täytyy muuten sanoa, että tässä on kyllä tyylillisesti kaikki enemmän kun kohallaan, jotkuthan on tästäkin veisanneet katkeria itkuvirsiä esim "..bwyyäääää miksi kaikilla pitää aina olaa mustat uniformut.." jne, mutta musta on aina khuul. Ei mustasta pidä valitella, se on Cool, pähkinänkuoressa !.
Näilläkin könsikkäillä taitaa olla muuten käessää ihka-aito supiSuomalainen Suunto-kello, kuten Atlantiksessakin oli !. Se on jo aika yllättävää ja khuulia. Suomalaiset rannetietsikat / kellot, ovat nähneet asioita joita te ihmiset ette osaisi kuvitellakkaan.

(kuten olen muuten minäkin!)

Mutta asiaan, tässä sarjassa  tykkään suuresti siitä, että ongelmia on muunkin kokoisia kuin Galaktisia tai puolta-universumia uhkaavia. On ongelmia aluksen sisä-ilman kanssa, on ruokapulaa ja ongelmia vanhoissa laitteissa ja kaikkea tällaista simppeliä ja itseasiassa sangen realistista, johon voi paljon ytimekkäämmin samaistua kun em, jättiongelmiin.
Yksi Jättiongelma tässä on itselleni Lou-Diamond Philipsin läsnäolo kyseisessä sarjassa. Joka on siis tämä ....joskus kasarilla ja kai ysärilläkin suosiota ja mainetta, ehkä vähän kunniaakin, niittänyt Ameriikanmantereen / Kanadan -inkkari, Kilpikonnan naama-tihrusilmä...tyyppi.
Se ei oikein vain sovi joukkoon, se on vain jotenkin, ....yäk!. Jotain, en tiedä mitä, mutta en tykkää, vaikka tottuuhan siihenkin.
Toisessakädessä meillä on sitten kokosarjan parhaat hahmot, eli Eli Wallace ja Tohtori Nicholas Rush, joka on itseasiassa koko rainan pää-hahmo, tai oikeastaan nuo molemmat. En ymmärrä miten he saivat Roober Karlylen(Robert Carlyle) mukaan tähän skifihömppään, mutta äijä on kuin kotonaan ja sopii kuin hanska käteen, ja on aivan loistava hahmokin, joka on ihan aito hahmo luihin ja ytimiin. Ja niin Machiavellimäisen umpi-pirullinen / korkkiruuvin kiero, että siitä ei vieläkään osaa sanoa juuta eikä jaata vaikka on nähnyt koko olemassaolevan määrän tätä sarjaa.

Ja tämä nuorukainen tietsikkanörtti, äitinsä peräkammarissa majaileva sympaattinen lihava kömpelys Eli, on niin ikään oikein hyvä tyyppi ja sopii Stargeittiin kuin Somali silppuriin, manne varkaisiin tai kissa koiraluukusta kulkemaahan.
Hän on myös se "me" eli yleisö tässä sarjassa, jonka paikkana on toimia johtimena Tähtiporttisarjojen universumin ja meidän välillä, ja siksi olla eräänlainen kaikkea ihmettelevä höynä, kuten kissa tai hevonen. (Tai naispoliitikko).

Joka kyllä ihan onnistuukin, mutta en tiä oliko se nyt niin tarpeen ylipäätään tehdä tällainen hahmo, ei sitä niin selitellä tarvi enää kun TP:tä on katsottu jo kohta 20 vuotta !!. Ällistyttävää muuten, 17 v siinä meni, että viuhahti !.

"Destinyn" miehistö kepeimmillään ja positiivisimmillaan. Kyseessä on kai "allasbileet" Tähtiportin ympärillä.

On pakko mainita, että olin suuresti pettynyt kun näin tässäkin sarjassa taas, sen TP:n yleisen perisynnin eli aikamatkustuksen, se pilaa ja sekoittaa ja sotkee asioita niin paljon, että toivoisin sen jo loppuvan näissä saiensfikshn ohjelmissa. Helvetti kun ei siitä ota mitään selvää kuka on kuka ja mikä on mikä ja onko joku, joku itsensä rinnakkais-aika kopioversio vain se alkuperäinen jne jne. se risoo suuresti !. Ja väitän, että se ei ole realistista !.

Paikoitellen on tämä tekel siltikin yksi khuuleimmista koskaan TV:hen tehdyistä asioista, kun tämä toimii niin jumalauta se toimii !!. Tämä, tämä on se, miltä Sci-Fin on aina pitänytkin näyttää ja kuullostaa, jo tuo saundträkki itse on ihanaa nannaa, juuri sitä mitä olen aina toivonut saavani korvilleni näistä ympyröistä, jopa ne joidenkin jaksojen rock-pop -biisit, jotka olivat kai "vallankumouksellinen" vähän Tarantiinomainen idea,  pistää tähän, toimivat ihan hämmästyttävän hyvin ja pari biisiä onkin ihan huippuja ja sopivat kuin oma nahka. Esim yhdessä alkupään jaksossa, taisi olla ihan nimeltäänkin osuvasti "Air", (tämä on eräänsortin mini-spoileri) kun alus saa hiilidioksiidisuodattimensa taas toimintaan ja ilma alkaa taas kiertää / vaihtua ja ihmiset saada henkeä, pärähtää tautalla soimaan biisi "don´t forget to breathe" joka sopii nimeään myöten ja kuulostaakin jotenkin ...en tiedä, ilmavalta ?!. Kuuntele itse, tuo on linkki, tuo biisin nimi.

Nyt jäin itsekkin kuuntelemaan tätä teosta, ...tämähän on muuten ihan oikeasti hyvä biisi, ihan irrallaankin, itsenäisenä biisinä.

Näitä on sarjassa enemmänkin, näitä tällaisia positiivisiä musiikillisia yllätyksiä. Tästä biisistä ja tästä pienestä klipistä tuli samantien silloin aikoinaan yksi uusi lempibiisini / äänen ja kuvan yhdistelmä ylipäänsä, tämän on khuulia ja sanat joihin voinee samaistua kaikki planeetan olennot, yhdessä tai toisessa vaiheessa eloaan, tässä on Youtuubissa tämä klippi, tämä oli kuten huomaat, yhden jakson loppu. Biisi on "Agony" eli tuska, ja esittäjänä The Eels.
Kaikki tällaiset kuriositeetinomaiset nyassit ovat tämän tekeleen parasta antia ja yksinkertaisesti nautittavia ja toimivia.
Olisin suonut tämän sarjan jatkuvan ilomielin vielä ainakin yhden tuotantokauden tai kaksi, miksei enemmänkin, mutta olisivat edes malttaneet viedä tämän jonkunnäköiseen loogiseen päätepisteeseen, toisin kuin hätäpaskotun Atlantiksen, joka jätettiin törkeästi kesken. Se suorastaan rysäytettiin kylmänviileästi päin seinää, ja naurettiin päälle. Hävetkää saatana !. Shame on you !.

Yksi nyanssi jota muuten inhoan ja se on sekä tässä, että Atlantiksessa, on ne avaruuspuvut jotka ....lainasivat sieltä Atlantiksee...eikun hetkinen, siis taisivatkin olla niiden "Asgard"mulkosilmien omaisuutta, mutta oli nyt kenen vain, niin rumia krumeluureja köntyksiä ovat !. Täysin tyylitajuttomia ja näyttävät yksinkertaisesti ihmisenpäälle liimatuilta röykkiöiltä romua !. Ikäänkuin joku olisi ollut tervattu / liimattu ja heittäytynyt kieriskelemään kaatopaikan romukuoppiin. Ehkä nämä kostyymit suunniteltiinkin ja valmistettiinkin juuri tuolla metodilla.

Itselläni ei ole tästä kovinmontaa pahaa sanaa sanottavana, tämä on omassa nichessään tavallaan täydellinen ja muutoinkin täysin suositeltava, eritoten skififaneille ja totisesti, totisesti -totisesti, kaunista ja coolia ja hienoa ja yyberiä ja sen sellaista. Jos se nyt jotakuta häiritsee, että sarja sisältää pari yllättävää ja selittämätöntä panokohtausta, niin ...hei, sehän on SciFiä !. Ja onhan tässä tietenkin, muodinmukaisesti myös Lesbo-hahmo, ja sekin on tuo Ming-Na:n näyttelemä Kiinamuija, joka on muuten aluksi sangen ärsyttävä kukkahattuilija tai vain tylsä ja panikoiva siviili.

Jos tämä olisi vain vähemmän tylsä ja toimintapainotteisempi ja niineespäin, olisi tämä jo oikeasti todella  hyvä ! mutta alun tylsyys ja muutama detailji sieltä täältä, tiputtaa arvostustani.

"...jos annat alle viisi pistettä, ...juo itseni hengiltä !"

^^ siinä on ryhmän "Alfa". Soldaatti komentelija körnel jang, Colonel Everett Young. 


Sarjan pakollinen kiintiöneekeri. Eikä muuten näytä liian tyytyväiseltä siihen !.


Ite tosin tykkäsin tästä murjaanista, se sopii miunmielestäni siinä missä mikätahansa muukin toimiva kiintiöneekerihahmo, missätahansa muussakin rainassa. Ja on tuollainen, tähänsopivan näköinen.
Pidemmittä puheitta, julistan pistesaldoksi, viidestä tähdestä ..... vaikka neljä !.

                                                                                        Pisteet ****

..nyt saa "körnel jang" kitata itsensä kanveesiin !.

No enihuu. Nähkää tämä, ja nauttikaa, älkääkä valittako jostain tylsistä nyansseista, kuten "miksei niiden parta kasva" tai "kuka niiden hiuxet käy laittaas?" jne. jne. No more smart dumb-questions.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti