sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Värttinä 30 v

Olin tsiigaamassa Värttinämme 30 vuotis juhlakonserttia tai 30v. kiertueen alkua, miten sen nyt sanookaan ja ajattelin kehua / arvostella konsertin tässä. Tämä oli Hämeenlinnan Verkatehtaalla Vanaja-Salissa, tämä konsertti ja lyhyesti kuvattuna, periaatteessa täydellinen!. En ole ennen nähnyt Värttinää livenä, enkä muutenkaan juuri mitään vastaavaa kansanmusiikkia paitsi Ancient Bear Cultin yhdessä pubin nurkassa ja aikanaan River Dancen joka taisi olla silloin ihan uutukaisessa Hartwall Areenassa. Mutta eniwei itse sali on ensinnäkin minun mieleeni, edelleenkin melkeimpä ihan uusi ja sikäli puhdas / siisti ja moderni jne. Akustiikkaa en ole pätevä varsinaisesti arvioimaan, mutta en usko tuo olevan kovin kaukana Suomen kärkikastista jollei jopa edusta sitä. Yleisö koostui yllättävän pitkälti suurimmaksi osaksi vanhuksista ja keski-ikäisistä ja muista sen sellaisista vähän vähemmän nuorista, joskaan ei kaikki olleet ihan niin vanhoja vaakkuja. Mukaan oli jopa ympätty muutamia lapsia / nuoria.

Kaikki biisit Värttinä veti erinomaisesti rutiinilla läpi ja korkkasikin jonkun uuden biisin jonka nimeä en nyt muista, joten saatiin ihan ensi esityskin ja kaikkea !. Kaikkia lauluja en ollut edes kuullut, vaikka omistankin sentään Värttinä 25v kokoelma levyn ja travuskan. Joitain biisejä oli soviteltu ja sävellelty vähän uuteen uskoon ja paikoitellen oli kuultava hypnoottista. Erityisesti mieleen takertui uusi versio biisistä " Käppee "  jonka löysin jopa YouTuubista tähän esimerkiksi, mutta tämän filmin äänenlaatu ei totisesti tee oikeutta livenä kuullulle (tietenkään).

                                        http://www.youtube.com/watch?v=0yQ-W121v7A

Erityisesti nuo rummut tuossa versiossa olivat todella päräyttävän hyvät, hypnottista räiskettä, mahtavaa, bravoo !. Paikoitellen teki ihan mieli alkaa rumpaliksi niin komeaa Kumua Värttinän stailista värisee. Rumpu-Apina tai virallisesti "Rumpali" soitti yhdessä välissä myös rumpusooloa, joka olikin ihan üüber cuulia kunnes toinen kapula lipesi hyppysistään, mutta siinä vaiheessa vaihtoivat jo ( kai ) muutenkin toiseen instrumentaali biisiin. Valot yms. oli yhtä jumalaallisen komeita kuin mitä ne nykyään kai sitten aina on, joskin itse lavan disain / "sisustus" oli suht platku / askeettinen, mutta kyllä sen kestää.

Kaikenkaikkiaan täysin suositeltavaa !!. Suosikaa Suomalaista : ) kuunnelkaa Värttinää !!. Bravo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti