perjantai 19. huhtikuuta 2013

"Amerikkalaiset" Symboolit

Luin tässä yhden Kräkkedin, mielestäni ehkä kaikkeinaikain parhaista artikkeleista ; Amerikan kulttuurin 6 pyhää ikonia, jotka eivät edes ole Amerikkalaisia.

Silmille hyppäsi eritoten

- Sinisten farkkujen / farkkukankaan oikea alkuperä. Joka olikin sitten jo keskiajan Eurooppa, eikä niillä ole itseasiassa mitään tekemistä Jenkkien kanssa.    Farkut on siis kotoisin Renesanssin Euroopasta !.

 Houlii shit !. Eikä farkkuja ensinkään keksinyt hra. Levi  Strauss, joka hääräili pikemminkin finanssiasioiden tuntijana ja taloudellisena tukena farkkujen eräänlaiselle  keksijälle  Latviaanolle  Jacob Davisille.  Mutta "Denim" vaatetus oli jo vuosisatoja vanhaa heihinkin mennessä, ja sanat Demin ja Jeans tulevat välimeren alueen merkittävistä kauppapaikoista / kaupungeista.

Denim nimi tulee Ranskalaisesta Nimes:n kaupungista ja Jeans Italian ´Genoa´sta jonka Ranskalainen nimi on Genes.  Alueen kaupungit olivat käyttäneet Denimkangasta jo keskiajalla mm. purjeisiin. Ja nyt v.2010 löysivät taidehistorioitsijat Italialaisia maalauksia 1650-luvulta jossa maalaistolloillakin oli päällään denim-takkeja ja hamosia.
 
Farkkuhame
Farkkutakki

1650 !! luvulta!!.


Ja ilmeisesti pikaruokakin on jo ns. "old hat"  niin nähty, tuhansien vuosien aikana. Muummuassa Englannissa oli Thames-joen varrella 1100-luvulla pikaruokaloita ja kaiketi "drive thru" -luukkuja, ja itse draivthruu luukun idis lienee kotoisin jo muinais Iranista !. Ja sen kaikki jo tietänevätkin, ettei Hampurilaisilla ole mitään tekuutta Mericalaisten kanssa niin kuin kyseisen sämpylän käntyn nimikin jo sanoo, on se kotoisin Saxonien Hamburgista.

Mutta käykää itse tsiigaamassa jos lystää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti