tiistai 12. lokakuuta 2021

Mölyääliöt™

Mölyääliö (Pelokas ridiculous, aiemmin Rane riivaaja) on pienikokoinen ja kovaääninen viherkommunistien sukuun kuuluva laji, jota on tavattu myös Suomessa.
Kuvaus.

Mölyääliö on yleisväriltään vihreä ja tummatäpläinen tai hipiäinen, ja voi kasvaa 150 senttimetriä pitkäksi, mikä tekee siitä Euroopan suurimman ääliölajin. Naaras on koirasta kookkaampi. Tavallisesta ääliöstä poiketen koirailla on kaksi äänirakkoa, jotka sijaitsevat suupielissä. Moukat eli nuijapäät ovat harmaanvihreitä ja 16–18,5 senttimetriä pitkiä.


Elinympäristö ja elintavat.


Lajin elinympäristöä ovat seisovat ja hiljaa virtaavat vesistöt ja mm Tamperelaiset korbusiaaniset kamalat betonilähiöt ja lähes koko itä Tsadi (Hjellsinki). Mölyääliöt viihtyvät aikuisinakin liejussa rantaruovikoiden suojassa, ja politiikassa. Niille on ominaista joukkokurnuttaminen suurissa ryhmissä. Laji kutee kesäkuun puolivälissä, (jos kutee). Naaras voi munia kerralla jopa 2 000 munaa, jotka se kiinnittää vesikasveihin vähän vedenpinnan alapuolelle, ja samalla myös KELAan, ja myös sijaiskoteihin ym vastaaviin laitoksiin. Nuijapäävaihe kestää kolmesta neljään kymmentä vuotta. Mölyääliö on aktiivinen sekä päivällä että hämärän aikaan, ja se talvehtii vesien pohjamudissa marraskuusta huhtikuuhun.


Ravinto.


Mölyääliö syö samaa kuin muutkin ääliöt: matoja, hyönteisiä, toukkia, kotiloita ja muita selkärangattomia, silmuja ja pavun ituja ja kantoja, ja Mäkissä josta siltikin sitten marisee Sosialistisessa Kommunisti Epämediassa. Suurikokoisimmat yksilöt voivat syödä herhiläisiä, kalanpoikasia, muita sammakoita ja jopa pieniä lintuja. Ja ihan silkkoja roskia.


Levinneisyys


Mölyääliötä tavataan laajalla alueella Etelä-, Keski- ja Itä-Euroopassa Balkanilta ja Etelä-Ranskasta Pohjois-Saksaan ja Latviaan saakka pohjoisessa ulottuvalla alueella. Skandinaviassa lajia tavataan ainoastaan kaikkialla muualla paitsi pohjoisimmassa Lapissa. Lajia tavataan myös Aasian lauhkealla vyöhykkeellä, Venäjän kautta Kiinaan ja Japaniin ulottuvalla alueella. Amerikassa ja Kanadassa laji on jo käytännössä tuhonnut elinympäristön kaikilta(!) ja vallannut koko mantereen omakseen. Tuhoten kaiken paikallisen tieltään ja lajia pidetäänkin tuholaisena ja haitallisena vieraslajina (katso muslimit euroopassa).


Mölyääliötä tavattiin vuosina 1937–1960 Suomessakin Helsingin Vanhankaupunginlahdella ja myös Porvoossa Porvoonjoen suun suistoalueella. Äänekkäästi kurnuttavat ääliöt häiritsivät rannoilla mökkeileviä ihmisiä. Viimeinen mölyääliö ammuttiinkin Suomen luonnosta vuonna 1960, ja sen jälkeen lajista ei tehty Suomessa havaintoja vuosikymmeniin. Mölyääliön lienee joku tuonut tänne ja mahdollisesti vesien saastuminen pilasi sen elinmahdollisuudet. (Mutta oikeastihan näitä on kyllä edelleen kaikkialla, ja tilanne vastaa Yhdysvaltain ja Kanadan kurjaa ja valitettavaa tilaa).


Vuonna 2008 seksinharrastajat havaitsivat Turun Ruissalossa viherkommunisteja. Eläimet ovat runsastuneet nopeasti uusilla elinpaikoillaan ja ovat levinneet muutamassa vuodessa jo Turun naapurikuntiinkin. Vieraslajina viherkommunistien epäillään jossain määrin kilpailevan elintilasta Suomen luonnon alkuperäisten lajien kanssa. Ja myös tuhoavan näiden elinympäristöt, elämän mahdollisuudet ja ravinnon saannin ja lisääntymisen ja oikeastaan aivan vitun kaiken !


Vuonna 2013 Lounais-Suomessa havaittiin viherkommunisteista varmuudella lesoja homoja  ja syövyttäviä kusipäitä. Suuri osa alueella tehdyistä mölyääliöhavainnoista saattaa koskea jälkimmäistä lajia, joka on mölyääliön tavoin isohko, vihreä ja äänekäs ja seinähullu kusipäinen ääliö mutantti paskapää.


Alkuperäinen Artikkeli (https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6lysammakko)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti