keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Cowboys & Aliens arvostelu

Cowboys & Aliens
Katselin tässä tuonkin leffan taas, kun olen sen aikanaan hommannut pluureinä.
Mmmm...njoo.. aika hyvä tuo itseasiassa on, ei siitä kyllä mihinkään pääse. Se on paljon paljon parempi kuin aikanaan oletin ja kuin mitä nimestään voisi päätellä / aiheestaan.

Erikoistehosteiltaan tämä kuva on kyllä kerrassaan upeahkoa jälkeä, ja jopa muukalaishahmojen "disain" on yllättävän hyvä, josko sitten yhtä vitun klisheinen kuin koko leffakin. Nimittäin; kyseinen filkka on luultavasti kirjaimellisesti -kaikkien aikojen klisheidentäyteisin leffa. Tähän leffaan ei olisi mahtunut enää enempää klisheitä kuin siinä nyt on.

On ärjy vanha hyvä/paha/ambivalentti länkkäri-äijä (Jud Ford) ja hänen vastenmielinen limaniljaskapoikansa josta kasvaa kamalien ja odottamattomien koettelemusten kautta vähän järkevämpi ja kuuliaisempi "mies". On anti-sankari protagonisti (joka näyttää häiritsevän paljon simpanssilta, sinisine kiilusilmineen) ja on "avuton neito hädässä" kaunokainen tytön hupakko, keskellä karvaisia, raavaita äijiä. On hevosia ja tympeän näköisiä inkkareita ja Ameriikan preerioita ja tietysti muukalaisia ! Muukalaisissa on kaikki tähänastisen skifin oliodisainit puristettu yhteen ja samaan. Niillä on kalan / liskon pää, vihertävähkö iho suurimmaksi osaksi, kädet kropan sisällä eli Alienin suu muutettuna kädeksi, ja ne muistuttavat myös "Independence Dayn" muukalaisia enemmän kuin paljon. Niissä on häivähdys predatoria, alienia, ID-4:n muukalaisia, jopa vähän sitä "laguunihirviötä" ja kaikkea muutakin mahdollista. Ja kuten kaikki muutkin elokuva hirviöt (juutalaiset mukaanlukien) niiden ääni on lähinnä sian karjuntaa ja röhkintää ja vinkunaa ja hinkunaa -hidastettuna ja muunneltuna.

Ja kuva sisältää myös valkoisten ja inkkarien vääjäämättömän "ymmärryksen" toistensa tapoja kohtaan ja lopunkaiken -ystävystymisen. Ja tietysti intiaanien esittämisen pyhinä ja viisaina, eikä sinä mitä ne ovat eli mielisairaina hulluina alkoholisteina. Ja lempiblogaajani mukaan myös -käytännössä katsoen- täysin aivottomia. Ja siltä ne kieltämättä näyttääkin leffassa, yksi huitoo nuotion äärellä ja mumisee  sitä typerää muinaista apinankieltään ja yksi istuu tuijottamassa nuotiota joku epäonninen pieni eläin, mielestäni ehkä mäyrä (en ole varma), päässään, hattuna ja näyttää japsin ja mongoloidin risteymältä. (Sitähän inkkarit sitäpaitsi on, Aasialaisia!!). Kyseinen blogaaja, jolla niistä on Jenkkinä, kattavasti kokemusta, sanoo että ne ei ole mitään järin energisiä tyyppejä esim liikkumaan ellei sitten kyse ole baarijakkaralta lattialla liikkuminen. Ja näyttävät syntyessään huumatulta, mutteivät kuitenkaan varmaankaan ole vaan ovat vain perineet paleoliittiset aivot, paleoliittisiltä vanhemmiltaan. Ja nehän periaatteessa palvoo tulta ja uskoo sen kai elävän, kuten tuon bloggaajan mukaan neekerit uskovat auringosta, uskovat sen olevan elossa ja palvovat sitä siksi. En käy kiistämään mitään tuosta.

Eniwei, ...niin, tämä leffa sisältää kaikki mahdolliset muut leffat ja kliseet tähän asti. Myös roistojoukon jonka entinen Bossi on tämä anti-sankari hamomme ja jotka voidaan halutessa tai tarvittaessa vielä kerran värvätä yhteen viimeiseen ponnistukseen, ja sen typerän ja ahneen hätähousuhahmon myös, joka on aina leffoissa tuhota koko suunnitelman tai aiheuttaa ainakin jotain ongelmia, koska ei osaa olla kärsivällinen tai ...koska ei käsitä kauheasti mitään.

Mukaan on ympätty jopa se, ilmeisesti lähinnä orpo, Mexikolais poika, se pakollinen pikku Paco, jonka tehtävänä on hölmistellä ja näyttää hölmistyneeltä kuin lörppähuulinen neekeri (luultavasti tulta tuijottaessaan!) ja jossain vaiheessa olla odottamatta (uuh!) yht´äkkiä hyödyksi ! (Sama hahmo oli "indyssä" se pieni Kiinalais-skidi geimboineen).

Ja sekin on yksi suuri klishee, että koko elokuva on periaatteessa "roudmuuvi" tai takaa-ajo leffa. Kuinka originellia, ajaa nyt jotakuta takaa pitkin loputtomia amerikan aavikoita ja preerioita ! "mistä ne keksiikin näitä ideoita?! huh".



Ja voisin vaikka vannoa, että se yksi kuvauspaikka on ihan tasan sama kuin missä Iistvuudin Klintti on kuvannut sen "Anforgivenin" eli "Armoton".

Ainoa mitä tässä ei ole, on junanryöstö. Tai se, että joku killuu hirressä ja sitten joku vapauttaa sen ja sytyttää koko vitun kaupungin tuleen.

Se on myös klishee, että loppujen lopuksi, summa summarum, ihmiset tai pikemminkin apinat, voittaa täysin ylivoimaisen muukalais-sivilisaatio vihollisen, ja yleensä jollain hyvin yksinkertaisella ja suoraviivaisella "low-tech" välineistöllä ja strategialla. Kuten tässäkin tapauksessa, mm "paukkuraudalla". Ja tämänkään elokuvan muukalaiset ei ole tulleet ajatelleeksi ...tarkkailla ympäristöään!! asentaa esim paria valvontakameraa aluksensa ulkopintaan?!!... ei sattunna käymään mielessä? ...no, ei niin älykkäälle kai tule mikään noin triviaali edes mieleen !

Elokuvaan on mahtunut, tottakai!!, mukaan myös se ilmeisesti pakollinen (ja kun kyse on Haliwuudista, niin "pakko" lienee ihan oikea pakko) näsäviisas-juutalainen, tälläkertaa baarimikon asussa ja olemuksessa ja muodossa. Joka silmälaiseineen päivineen vinoilee typerille ja vakaville valkonaamaisille juntinperkeleille, ja parhaassa tapauksessa pääsee vielä näpäyttämään kristinuskoakin siinä sivumennen, ovelasti, hienovaraisesti, vain pinnallisesti. Tosin, ei se minua haittaa pätkääkään, kunhan vain raportoin.

On jopa se länkkärileffojen klishee pitänyt ympätä mukaan, missä jotakuta on ammuttu ja hänet on jonkun satunnaisen törtön kursittava umpeen, joka tällä(kin) kertaa osoittautuu papiksi. Ja tälläkin kertaa, toipuu protagonistimme ampuma tai mikälie -haavastaan epä-inhimillisen nopeasti ja on jo "out and about" eli "ulkona ja liikkeellä" tuossa tuokiossa. Paukuttelemassa muukalais-liskoja kuudestilaukeavalla ja juoksentelemassa ympäriinsä ja tappelemassa ja selviytymässä... lähes mistä vain !

Todellisuudessa tuollaisesta haavasta joutaisi vuodepotilaaksi...ainakin... sanotaan nyt arviolta, mutu, noin kuukaudeksi jos ei enemmäksikin. Ei siinä mitään muukalaisia lähdettäisi jäljittämään ja konnia pieksemään ja jotain yli-ulottuvuusmuijaa vokottelemaan. Tai ehkä noita asioita näkisi morfiinipöllyissä ja kipuhoureissaan, muttei juuri muuten.

Ja näitä on vielä muitakin, mutten niitä kaikkia viitsi enkä jaksa vaivautua esittelemään.

Mutta  all things being equal... kyllä ihan hyvä leffa !

Ja on kestänyt minulla nyt 2 katsontakertaa. Paremminkin tällaisen voisi tehdä, ja paljonkin, mutta ollakseen mikä on, on tämä kyllä haliwuudin lihavalta jutkupaskalta Zon Favrööltä -yllättävän hyvä kuva.

Ei siis paha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti