keskiviikko 21. marraskuuta 2012

The Tourist


Katselin tuossa sitten paljon parjatun elokuvan, "The tourist".  Olin itse jättänyt sen näkemättä, koska uskoin kritiikittä kaiken kritiikin, kaiken paskan ja syljeskelyn ja aloin jo itsekkin sylkeä hiljaa mielessäni koko leffaa, vaikken ollut edes nähnyt. Niin totaalisen surkealta se on saatu kuulostamaan, tai vaikuttamaan. Enkä olisi missään nimessä taipunut sitä katselemaankaan, ellen olisi lukenut Counter Currents -sivuilta suositusta. Ja täytyy todeta, että ; kappas vain, sehän onkin ihan oikeasti hyvä, eikä vain hyvä vaan oikeastaan viimevuosien yksi parhaista leffoja !!. Syy miksi sitä on niin "kiitelty", poljettu, syljetty, räitty, halveksittu jne.,  totisesti lienee se, että: se on liian valkoinen. Se on myös verrattuna suurimpaan osaan ainakin Haliwuudin Juutalais-saastaa, huomattavan hyvätapainen, siisti, kaunis, Eurooppalainen ja muutoinkin vain liian "vanhanaikainen" ja ns. "oikea elokuva". Kyseessä ei siis ole mikään ihan perus-ryminä tai aivoton ´bimbojen rähinä 4´, eikä mikään sen tyyppinen.

Ei ole ihmekkään, että koko, "Vasemmisto sfääri" / "Kommari kuutio(Borg kuution mukaan)"  on romahtanut koko painollaan kyseisen filkan niskaan "kuin tonni tiiliskiviä". Se nyt ei vain kertakaikkiaan käy!. Eihän se nyt perhana passaa, että kasa kauniita valkoisia, kauniissa tai oikeastaan lumoavan kauniissa ympäristössä pyörii tehden kaikennäköistä "valkoisten shittiä" ja eivät edes kiroa-pärrää koko vitun aikaa, enkä tainut nähdä koko leffassa kuin yhden, siis luit täysin oikein y-h-d-e-n murjaanin !!. Sekin täysin yhdentekevässä sivuroolissa. Yksin tuo lieneekin merkittävä syy kaikkeen poruun ja vaikerrukseen, mitä Vasuri "kriitikot" (ikäänkuin he jotain muuta osaisivatkaan) ovat ilmoille kajauttaneet. "Bwyää, bwäyäyäää, siinä ei ole tarpeeksi Neekereitä" tai väriä tai..vielä mitä. Joudun aika pitkälti kuulostamaan samalta kuin tuo artikkeli / arvostelu / suositus, joka minut kirvoitti tämän kuvan katsomaan, eli kaikki näyttelijät suoriutuvat hyvin, .....hyvin ja mielestäni sopivatkin kokolailla prikulleen rooleihinsa. Ja totta on sekin, että vanha( :/ ) kunnon, Timothy Dalton on piiiiitkästä aikaa, oikein hyvä. Itse en ole koko äij´jää nähnyt sittemmin kasarin (siis sen luvun[80]).

Ja totta on sekin, että kuvan lopulla odottaa, yllärikäänne, mutta toisin kuin tuo Counter Currentsin kamraatti, minä "näin sen tulevan jo mailin päästä", mutta tykkäsin silti. Se oli hyvä "twisti" ja tuo väkisinkin hymyn lärvään. Niinkuin koko leffakin periaatteessa. Tavallaan tämä oli sellainen "vanhan hyvän ajan, elokuva". Pari vähän, mielestäni typerää / typerähköä repliikkiä siinä oli, mutta muutoin jo dialoogi on ällistyttävänkin hyvää ja taisi siinä pari ihan naurattavahkoa osiotakin olla. Joku Kriitikko (luultavasti Juutalainen :) on ollut sitä mieltä, että "elokuva muistuttaa enemmän, matkatoimiston mainosta, kuin elokuvaa" ja se johtunee siitä, että elokuva ei ainoastaan ole hyvin, hyvin kaunista katsottavaa, mutta tässä sitä nyt sitten on, mitä minä aina valitan, ettei enään ole nykyleffoissa ja pitäisi olla; keskittymiskykyä, ollaan vain yhdessä paikassa ja on ihan oikea juonikin ja kaikkea. Itseasiassa jos mitään, ovat Haliwuudin sekopäiden omat, kyvyttömät, keskinkertaisuutta säihkyvät, levottomat, lahjattomat ja kaavamaiset tauhkat, täynnä päätöntä kaahotusta, jonka voisi kuvailla täsmälleen olevan "matkatoimiston mainoksia eikä elokuvia". En tiedä miksi he luulevat(vai välittävätkö edes), että me ihmiset pitäisimme sitä suuressa arvossa, että leffassa vain koohotetaan päättömästi paikasta toiseen, se on lähinnä ärsyttävää ja tempaa pois itse leffasta. Se on minulle merkki lahjattomuudesta, niinkuin Kitaransoitosta sanotaan, että vain "nuubit" käyttävät / tarvitsevat pedaaleita. Yksi merkittävä viesti elokuvantekijöille olisikin kai, että "no more gimmicks". Jo riittää se helvetin, tärisevä kamera ja kipinät yms., lahjaton Juutalais-sonta. Jos et pysty ihan vain kuvaamaan jotain kaunista ja sereeniä, niin rupea vaikka Timangikauppiaaksi !.

Sanoisin, että suorastaan ....lumoava elokuva. Ei maailman merkittävin tekele, mutta räikeästi mainettaan parempi. Räikesti. Katso ja ihastu. Takaan, että ihastut. Tämähän oli muuten, iteasiassa aika pitkälti kuin aikuisten, Bond-leffa. Hyvinkin samankaltainen, mutta vain paljon, paljon parempi. Vielä yksi, simppeli syy miksi elokuva on niin vihattu, Haliwuudista - Kalkuttaan, (Ricky Gervaissin Vasemmisto moukkahan pyrki kompromettoimaan sen pöllöillessään, Golden Globeissa ja ihan itse Maestron eli Johnny Deppinkin edessä tarvi tämä leffa käydä haukkumassa) on, että sen on ohjannut Saksalainen Aristokraatti, Florian Henckel von Donnersmarck. Luulisin, että tuo ei istu yksiin Haliwuudin ...sanotaanko kaunistellen, "pamppujen" maailmankuvan, saati "agendan" kanssa. Se on kuin suolaa haavoihinsa, "adding insult to injury".
Mutta Summa Summaarum ; katsokaa ja hämmästykää, takaan, ettette pety !!. Lupaan rahat takaisin jos petytte : )


Tässä on vielä linkki tuohon Current´sin tekstiin.

http://www.counter-currents.com/2011/04/the-tourist/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti