tiistai 1. tammikuuta 2019

Tuntematon Sotilas 2017 - Arvostelu





Katsoin nuo loput jaksot nyt tuolta Areenasta. En ole muuten ennen käynyt koko Areenassa, mutta se toimi kyllä hyvin, on näemmä yhtä yksinkertaisen tyylikäskin kuin Ruutu. Ja EI mainoksia !! Hallelujaah !!

Mutta kuitenkin.





Mainitaan heti aluksi etten ole ikinä nähnyt Tuntematonta Sotilasta ennen tätä, paitsi ehkä lapsena ja silloin siitä ei mitään niin ole ollut mieltä enkä muista siitä mitään, joten tämä oli minulle ensikosketus tähän koko suomalaisten vouhkaamaan Tuntematon Sotilas "juttuun".

Kuvan loputtua jäin vain tuijottamaan sitä lopputekstienkin jälkeen sitä ruutua. Muutamat elokuvat on tämän minulle tehneet ja se on JOKA kerta melko poikkeavan leffan merkki. Mutta tämä on poikkeuksellisin. Heittämällä.
Siksi jos ei muuten, että minulla on elävä / kuollut yhteys tuohon kaikkeen ...ja vähän päälle, jonka joku Sukupolvi ehkä joskus saa tietää ja uskoo ehkä osan, mutta totta on KAIKKI. Minä en ole valehtelija ja vaikka keksinkin helposti mitä vain mistä vain milloin vain, minä en IKINÄ  astu  ..sanotaan nyt että harhaan / väärään. En ole "syntinen" kuten tulin aiemmin tässä ajatelleeksi.
Synti tarkoittaa "osua harhaan" ja se on peräisin jousiampujain termeistä muinaisesta maailmasta, en nyt juuri muista mistä, oliko Kreikasta kenties.

Mutta kuitenkin.........en nyt tiedä mitä tästä oikein sanoa... tässä on se ettei tämä ole elokuva, vaan todellista ja "linkki" menneisyyteen. Siihen mikä oli Viimeinen Oikea Suomi....  mitä siihen sanoa.

Helvetti että sai minut perkele sillä lopputekstillä liikuttumaan, joskin pidin itseni kasassa ! Mutta kuitenkin. Vaikka siihen voi olla sekalaisia syitä, niin se on kyllä jo jotain mitä siinä tekstissä siis sanottiin, että "...Suomi oli ainoa manner-euroopan maa jota ei koskaan miehitetty.." .... TUO iski suorahan sydämmeen. Ja Finlandian haapeasti soidessa taustalla...täytyy olla jumalauta kivestä ja raudasta valmistettu jottei se kosketa.

Ja lopun "Titanic" tyylinen menneestä ===> nykyiseen temppu, no se nyt vaan toimii aina. Ja hautuumaalla (jollaisella juuri kävinkin) niiden haamujen kävely...se on MINULLE ihan oma juttunsa. Se oli hienosti tehty. Louhiäijä. OIKEANLAISTA !
Tyylikästä ja surullista jne, mutta se tarkoittaa mitään vain niille joihin kuolema on jättänyt jonkunlaisen oikean jäljen. Nekin jotka nyt mankuu, snaijaa kyllä joskus.

♫♩  ..miespolvet vaipuvat Unhoolaan.. ♭♬

(Samoin on muuten ^ virsien yms laita, ja siksi moukkamaiset ja kakarat tai miten sen nyt muotoileekin, tiuskii niille.)



* * * * *


Mutta vaikka nyt olenkin edelleen melko vitun  surkeana tuosta, niin yritän arvostella jotenkin vähän laakeammin itse leffaa.

Ensinnäkin se Aku oli siinä ensimmäisessä osiossa, siis tämä sarjamuotoinen versio on nyt kyseessä, ihan se paras tyyppi ja toimi kyllä kuin junan vessa, vaikka käsittääkseni sitäkin on kyllä manguttu ja moitittu ja haukuttu suut silmät täyteen, muttei siinä ollut mitään moitittavaa. Aku selviytyi ällistyttävänkin hyvin koko jupakasta. Siinä on aina pieni riski jos joku "komediaheppu" tjns, otetaan "vakavaan rooliin", että se luontainen ilveilijä paistaa siitä häiritsevästi läpi, mutta Aku kyllä vältti sen ihan muina miehinä, kirjaimellisesti.
Ja oli ihan hyvännäköinenkin hahmo. Mutta siinä on SE että Aku on vähän semmoinen nätistisanottuna...sellainen "kyttyräselkäinen köntys" muodoltaan. Se on jos ei koomisen näköinen sinänsä, niin muotoinen ainakin, ja välillä kun se liikkui siellä metikössä, se oli kuin jokin kvasimoodo siellä hoippuisi. Sillä on sellainen alaspäin kapeneva kropanmuoto ja leveämpi hartian seutu, joka saa sen näyttämään joltakin Frankensteinmaiselta Kummajaiselta. Mutta se oli kyttyröineen ja pultteineen päivineen kyllä hyvin meikattu ja maskeerattu ja puvustettu sillätavoin ihmisen näköiseksi ettei siinä ollut mitään ongelmaa. Aku olikin näemmä oikein oikea valinta tuohon juttuun.

Sitten ...jaa niin, no, mainittakoon että minulla oli tuohon viimeiseen osioon asti vaikeuksia pysyä hahmojen perässä, eli muistaa kuka helvetti kukin oikein on, vain yksi oli helppo ja selkeä hahmo muistaa; se oli se legendaarinen "Rokka".
Siitä mie tykkäsin kyllä ! Ja perhananmoinen suoritus kyllä senkin näyttelijän roolityö, ei siitä kyllä mitään voi puuttua, olkoon se "alkuperäinen" millainen tahansa.


Mietin pitkään mistä ihmeestä se näyttelijä on jostakin muualta niinkin tuttu....ja sitten hoksasin että sehän on nääs SE !! Se on se  siitä "Haloo Helsingin" musiikkivideolta !! Mikä räyhää siinä siellä baarissa. SE on se !
Ja kuten sanoin, oikein hyvää tai jopa loistavaa jälkeä. Vaikka se siinä huutaessaan sille jollekin Kapteenille(!) siellä yhdessä korsussa tjns, näyttikin rääkyvältä kamelilta ja samalla vähän kanalta, se oli ....melko loistava.

Ja mikä hahmo ylipäätään ! Sehän on suomen Rambo !! Siinä on 2 tyyppiä jotka haluaisi puolelleen sodassa, ja mitkä olisi kuten Häyhäkin, syytäkin olla omien joukossa !

Tehokas heppu kertakaikkiaan. Mutta sen puheenparresta sai hädintuskin selvää. Muutoin tykkäsin kielestä aika pitkälti, ja nyt taidan tietää mistä tietyt sanat ja sanonnnat mitä isovanhempani on aina käyttäneet, on peräisin ! :) hahahaa. Ja jos ne on kaikki tuosta tai edes osa, niin tuohan on melko helvetin vaikutusvaltainen tekele ollut suomen ylimalkaiselle "yhtenäiskulttuurille" !


Muista hahmoista ei niin hirveän merkittävää ...oikein mitään, jäänyt käteen tai mieleen.... kaikenlaisia tyhmiä pulliaisia ja "virkaintoisia" mulkkuja ja karjuvia epävarmoja körmyjä ja öykkäreitä jne.... perus "Finuiitteja". Sellaiset on maksaneet varmasti paljon tosielämässä.
Pitkälti siinä katsellessa oli tunne että sitä seuraa / katselee joitakin jälkeenjääneitä. Sellaisia suomlantilaiset pitkälti vain on, yksinkertaisia kiroovia mehtänjuntteja jotka polttaa "kessua" ja jotkut pokkuroi "ylempiään" ja jotkut ei, muttei kenelläkään ole omaa persoonaa tai kukaan irtaannut omaksi Yksilökseen.
Samanlaisiahan nämä elokuvat siltä osin aina on, siellä ne on kärttyisinä mettässä. Siinä kaikki.
Muutoin ne olisi juovuksissa tai kärttyisinä.... kaupunkissa. Koolla, -kissa.

Ja siis likaisina !! Ja haisevina, voin onneksi(!) vain kuvitella.

Senkin olisin miltei voinut jo arvata että; pitäähän laululikan, Paula Vesalan, nyt laulamaan päästä herran tähen !
Sen suun ympäristö näyttää simpanssin vastaavalta, ja sen suu on vino. Eritoten laulaessa.

Yllättävän hyvin se kokonaisuuteen sopi kylläkin, ei mitään siinäkään.

Sitten oli se sellainen mikä kyllä näytti ihan sellaiselta Tuntemattoman Sotilaan kansikuvapoijjaalta, se mikä lie tyyppi se nyt olikin, mikä meni naimisiinkin ja fiksuna palasi vielä rintamalle kokeakseen Kohtalonsa...  Siitä tuli tyhmänrohkea siitä.
Sitten oli joko "Tunna" tai sen veli, en vieläkään osaa täysin sanoa kumpi simpanssiveljeksistä se oikein oli, mutta ihan hyvin se suoriutui siitä omituisesta hahmostaan. Näin siinä jopa vähän itseäni. Kuten Rokassa ja siinä Akun hahmossa. Mikä lie se sitten olikin... oliko se jokin "Hietanen" tjns.... kuten sanoin; en pysynyt näiden hahmojen nimien kyydissä. Mikä taas EI ole hyvä merkki.



Siellä vilahti kyllä pari kertaa ihan pillukin ! Tai kerran ainakin. Sen ryssättären, minä arvasin !! Kun kuului niitä naisten ääniä, minä ajattelin jotain "..Ryssäläinen pillu.." tjns, ja heti ! BÄNG ===> Ryssäläinen pillu !
Ja ihan hyvännäköinen bööna se taisi olla.
Ja sitten oli se joku "Vera" mitä Akun hahmo...oliko se joku "Karloff"...tai "Virtanen"..tai "Von Vittenberg"... en nyt osaa kyllä sanoa, mutta kuitenkin, mitä se pyrki hässimään.

Joka pistikin yht´äkkiä ja luonnollisesti, tanssiksi(!), kun kuuli että Akun hahmo, "Milonoff"(?), oli antanut jollekin katulapsille leipää. Kun ensin oli kuin myrskyn merkki.
Näin se vaan menee...


Olisivat vain jääneet sinne Äänislinnaan ! Se olisi ollut JÄRKEVÄÄ ! Mitä Suomlannin Sodanjohto mitä ilmeisimmin EI ole ollut.
Tuo on sitäpaitsi hieno nimi "Äänislinna".

Mutta kuitenkin.

Aseiden äänet oli hienoja ja ihanaisia, parempia kuin ne yleensä on peleissä tai elokuvissa. Tunnelmallisia pörinöitä yms.
Ja muutkin, räjähdykset ym oli todella hyviä.
Parissa kohdassa oli ehkä mikroskooppinen synkronisaation puute, mutta muutoin ei lainkaan paha.

Samoin parissa kohdassa oli siinä ja siinä että puhuiko ne nuorimmat uudet sällit vähän jotain liian nykyaikaista kieltä ?! "Kundi" on kyllä ihan varmasti ollut käytössä jo silloin, mutta siinä oli pari jotain muuta epäilyttävää.

Sitten oli ne kaikki mukaanympätyt nykyajan näyttelijä-laulaja-apinankampaaja-huuhaat... mitkä lie, "Haloo Ellistä" jumalauta Robiniin !?!? SE oli vähän sellainen reunallakeikkuva juttu, mutta kaipa ne ihan hyvin toimi.

Se melko Perus Juntti toimi oikein hyvin, kasapanostensa kanssa, ja kaikki muutoinkin, jopa siis Pirkka oli yllättävän hyvä, eikä sekään langennut mihinkään "hauskantyypin" sudenkuoppaan. Näyttikin ihan hyvältä ja tavallaan kai vähän Marskiltakin.

Ne sen ajan uutis ja mitkä lie pätkäkin, kyllä ne toimi ! En yleensä tykkää sellaisesta mutta ...mutta miksei. Valitettavaa oli nähdä sen pääpirun naama siinä alun tekstien seassa aina, mutta sitten siihen tuli Hitler ja huuhteli tajuntani inhotuksesta laimeammaksi. Kuten sanottua sitä tyyppiä minä en ole ikinä osannut vihata tai inhota, enkä käsitä miksi valkoiset sitä näyttelee niin karsastavansa. Luultavasti vain koska ovat tyhmiä ja pelkäävät kuvia ja logoja ja Toisten Ihmisten Puheita ja mielikuvia jne. Mutta Hitler nyt oli vain Hitler. EI mikään Ilmestyskirjan Peto, se toinen, se ryssä, se on jo paljon lähempänä sitä.

* * *


Musiikkikin oli kauttaaltaan oikein hyvää, ja lopussa ihan liikuttavuuten asti.
Paitsi ne niiden känniset omat laulut, niiden likaisten äijien siellä metässä.

Muutoinkin minä innnhoan niitä pakollisia kohtauksia missä nuo tyhmät likaiset yksinkertaiset jälkeenjääneet juntit siellä mettässä alkaa kännäämään ja jumalauta tanssimaan ja laulamaan ja tappelemaan. SE jos mikä on Ultrajunttia !  Jättäkää vain ne pois, hei, pliiiiiis ?

Samoin ne helvetin huokailut ja naisten kasvojen kuvaukset ja sen sellaiset, ne on vain niiiiin klisheisiä ja vähän passé että.... miksi ne pitää olla joooooka kerta ?

Ja muutenkin elokokuvassa oli siellä täällä pientä sellaista suomlannille tyypillistä amatöörimäisyyttä ja mitä se nyt onkin, sellaista todellisen ymmärryksen puutetta ja tunnelman ja kaiken sellaisen hyvin rajallista käsittämistä jne. Mutta tätä ei voi selittää sen voi vain audio-visuaalisesti jotenkin toteennäyttää.
Ainakin tämä sarjaversio oli vähän sellainen ...YHT!....ÄKKIÄ!.... pät-ki-t-täi-n....e.....TENEVÄ !
Sen rytmissä oli vähän siellä täällä jotakin ....no, jotakin pielessä kai tai puutteellisesti toteutettu tjns.

Mutta ylimalkaan kyllä ihan loistava teos ja varsinkin nykyaikaiseksi ! Ja hyvin oli Louhi Aku saanut pidettyä kaiken modernin söhläämisen siitä ihanteellisen kaukana, ja myös sen ajan "ajankuva" oli sangen uskottava ja realistinen. Ja nyt realistisempi kuin ikinä kiitos nykyajan kuvan ja äänenlaadun yms. Tuo ON lähemmäksi kuin MIKÄÄN aiempi kuvaus, ihan vain jo tuon takia.

Ja joku hahmo siellä käytti lähes minun repliikkiäni ! Se huusi "Jeesus Perkele!" siinä missä minä aina sanon "Kristus Perkele" !! HAhahaaaa. Wau.





Tämä oli ....mielenkiintoinen ja tunkkainen (kuin 50-luvun Suomi) ja ankea ja ahdistavankin rajamailla, monestakin syystä. Ja mainitsen lopuksi muuten vielä että "erikoistehosteet" oli kyllä poikkeavan hyviä ja uskottavia suomalaiseen leffaan ! Niistä lisäpiste kyllä.





Mutta summa summarum; tämä jää jäytämään mieltäni ja palautti mieleeni kaikenlaista ja mieleni tähän suomeen, ja mitä se nyt tässä läpikäy ja mitä se merkitsee jne jne....


Onnistuit !
Surulliseksi tuosta tuli.







Kiitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti