keskiviikko 16. tammikuuta 2013

S.G.A


                                                      Tähtiportti Atlantis

Vaikkakin kyseinen sarja on yksi, kaikkien-aikojen lempisarjojani ajattelin sen tässä jokatapuksessa haukk...arvostella. Eli niille jotka ovat eläneet joko kiven alla, tai jotka eivät vain syystä tai toisesta ole tutustuneet sarjaan, eivät edes netistä etsineet tietoa, pieni synopsis / koko roskan premissi.

                                                      Sisältää Spoilereita

- Sarja on siis SG-1 tauhkan "spin-off" ja siinä lähdetään Daniel Jacksonin innoittamana ja avittamana, etsimään "Muinaisten"(Atlantislaisten) muinaista Atlantiksen kaupunkia. Ja jo ensimmäisessä jaksossahan se sitten löyetään ja sitä ruvetaan tutkimaan. (Atlantiksen löytö, uuden vihollisen kanssa kahinointi ja Pegasus Galaxin tutkiminen)

- Sarjan primääri vihollisia ovat tälläkertaa, Wraithtit eli Aaveet, eivät ne umpitylsät mahdollisesti Juutalaisten vertauskuvana toimineet "Goa-Uldit" tai  "Käärmeenpäät" kuten ´McGyver´ heitä kutsui. Wraithtit on "luukiltaan" kyllä ihan jees, jotkin niistä jopa aidosti ´cool´ mutta siinä onkin jo yksi ongelma, vihollinen ei voi, eikä saa näyttää "Coolilta". Coolius kun ei pelota, täten "Wreithtit" eivät ole erityisen peloittavia tai millään tavalla kovinkaan  uhkaavia vaan pikemminkin sangen laimeita. Ne ovatkin mielestäni sarjan heikoimpia lenkkejä ja koko Stargate / Tähtiportti höynän yksi surkeimmista rääpäleistä. Mutta tylsimmät viholliset kautta aikain, niin tietsikkapeleissä kuin TV-sarjoissakin ja elokuvissa on tietysti ; Robotit ja Robottihyönteiset tai jättiläishyönteiset. Ja tässä tuota lahjatonta, keskinkertaista, epä-luovaa tylsää sködää edustaa "Replikaattorit" jotka luojan kiitos saadaan vihdoin pistettyä multiin (kai) sarjan loppupuolella. Eihän siinä kestänytkään kuin noin 15 tosielämän vuotta / tuotantokautta, päästä niistä eroon !.

- Ja kuten arvata tai olettaa saattaa on T.P.A tietenkin suhteellisen, täyteenahdettu MoniRotuistaMonokultturismia ja Neekeri siellä, Musulmaani täällä vilahteleekin tasaisin väliajoin. Itselleni tulee aina ensimmäisenä, vääjäämättä mieleen kun näen Sci-Fissä Neekereitä, että ; mitä helvetin vittua tekee Neekerillä avaruudessa ??! tai tarkennettuna avaruus-aluksessa?. Se vaikuttaa yhtä järjelliseltä, hyödylliseltä ja toimivalta kuin totisestikkin "Laivakoira". Eli olettaa, että koirasta olisi jotain merkittävää apua ison laivan ohjastamiseen ja kunnossapitoon yms. Ainoastaan jos haluaa jonkun joka tod.näk. jossainvaiheessa pimahtaa ja rupeaa räyhäämään ja tuhoamaan ympäristöään, on toki Neekeri paikallaan. Mutta onneksi, yhtä Mulatti-muijaa lukuunottamatta, koostuu sarjan primääri-kasti kuitenkin ihan Valkoisista. (Muutoin en koko paskaa olisi katsonutkaan). En malta olla mainitsematta vielä, että jos ´Atlantiksen´ kontrolli anettaisiin Neekerien käsiin, niin olisi sen kohtalo -Detroitin kohtalo !. (Sitten se voisi olla, Tähtiportti Detroit)

- Yksi kyseisen sarjan hätkähdyttävimmistä piirteistä on se kuinka, jokaikinen jakso on lähes suora & hyvinkin hävytön toisinto Star Trek -The next Generationin jaksoista. En ole ihan kaikkia kytännyt läpi ´sillä silmällä´ mutta suurin osa, on täysin suoria kopioita. On Doppelgänger jakso, on aikamatkaamista, on yhden miehistön jäsenen Metamorfoosia, on tietsikka viruksia ja mitä muita mömmöjä ikinä vain "maa päällään kantaa". Ei se toki sikäli haittaakkaan, että onhan ne jo alunperinkin sangen kutkuttavia ja kiinnostavia aiheita / jaksoja / tarinoita. Mutta sanonpahan vain, että olisi sitä voinut edes jotain omaa ja uuttakin kehitellä.

- Yksi parhaista puolista T.P.A:ssa on sen visuaalinen ilme ja muu sen sellainen audio/visuaalinen olemus. Yksi arvostelija sanoi jossain, että "sarja näyttää 90-luvulle jämähtäneeltä" ja itseasiassa on tuo, nyt näin jälkiviisaana pakko myöntää. Ihme, etten tullut itse ajatelleeksi tuota, sen verran se kyllä on silmille kynsivää kun sen vain huomioi. Mutta minähän diggaan siitä vain kahta kauheammin juuri tuon takia, se kuin 2000-lukulaista ysäriä ja toimii kyllä kuin junan wessa. Sarja on khuulin ja sielullisen näköinen. Khuuli varsinkin kahdella viimeisellä tuotantokaudella, mustine uniformuineen ja aseineen, varusteineen summuineen. Vaikkakin ehkä juonikuvioiltaan alati köyhempi.

- Yksi silmiin, korviin,  aivoihin ja kaikkiin mahdollisiin aistielimiin räsähtävistä piirteistä Anglojen Sci-Fi:ssä on tietenkin aina se kuinka kaikki muukalaisetkin puhuvat sujuvaa Englantia. Ja kuinka suurin osa "vieraista planeetoista" (Kanadan[Studion takapihan] mehtää) näyttää ällistyttävän samankaltaisilta, kuin luojalta olisi ruuti kuivunut / ideat loppuneet.(Vähän niinkuin Tähtiportti ´franchisen´hallinnoijiltakin). Ja ehkä vähän pääkin pehminnyt...

- Valitettavasti T.P.A myöskin jatkaa esim. Star Trekin viitoittamalla tiellä, mitä tulee Atlantislaisten / Ihmisten -uniformuihin suurimman osan ajasta. En näe miksi vaihtoehtoisen maailman tai tulevaisuuden ihmiset haluaisivat aina obsessiivisesti tälläytyä värikoodattuihin tuulipukuihin ja vaelluskenkiin, jopa toisessa Galaxissa !. Onneksi eivät sentään ole missään Staar Trekin sukkahousuissa / trikoissa.  Kuinka vaikeaa voi olla, Disainata kunnollisia unoformuja Sci-Fiin, helvetti sentään !?.(Ainoat vaelluskenkiä rumemmat kammotukset ovat juoksukengät[joiden kantajat saisi puolestani ampua tavattaessa]).

- Ohlemma sisältää myös ehkä jo vähän liiallisenkin annoksen, myös ylläri pylläri; Feminismiä ja sen lieveilmiöitä, kuten äij´jien neitiytymistä ja kiroilemattomuutta summuuta typerää, tympeää höynää. Inhoan itse yli /ali -kaiken Naaras-Sankarihahmoja / Sankarittaria ja kuinka ollakkaan sisältää T.P.A taas yhden "soturi-rinsessan". En ymmärrä kenellä on niin huono maku, että tykkää ´toiminta tytöistä´ ...ai miin, kuinka Hetero sitä voi oikein olla !?. Rajansa kaikella. Ylivoimaisesti suurimman osan sarjaa, häärii Lantiksen Bossina narttu. Jota vaihdellaan ja vexlataan ees taas ad nauseaum, mutta onneksi (spoileri varoitus!!) ==> korvataan viimeisellä kaudella, vihdoin miespuolisella bomolla. Joka onkin ihan pätevä jamppa.

Em, Soturiprinsessa, Mulatti-muija "Teyla".


- Mainitsen tässä myös pari piirrettä jotka minua inhoittavat ; miksei koko Tähtiportti-franchisen aikana ole voineet vain yksinkertaisesti, nimetä planeettoja kunnolla, joillain oikeilla nimillä vaan jankkaavat aina niitä, CKF5920-HORM8767 -tyylisiä nimiään !?.
P90 on yksi tylsimmistä mahdollisista  aseista joten miksi juuri se ?!. Miksi itse tähtiportti on tehty muovista ?(ja varmaan Kiinassa). Miksei kaikkea ole tehty paremmin !?. Miksi sarja piti katkaista kesken kaiken ?!. Miksi nämä ns. Atlantislaiset / protagonistit ovat mömmöhumanisteja, eivätkä pysty tai kykene tekemään mitään järkeviä, radikaaleja, raadollisia päätöksiä ?. Tarjoutuvat tämän tästä, auttamaan myös vihollisiaan ja paikkailevat koko galaxin, kaikkien jengien haavoja. Ja vaikkei tämä nyt mikään varsinainen purnauksen aihe olekkaan, niin on star Trekistä omittu..tai siis on sen inspiroimana myös T.P.A:ssa "poimuytimen joka toisessa jaksossa toteutuva, repeämis uhka / räjähdy tai ylikuormitusvaara" Nollapiste moduuli (Z.P.M zero.point.module.) joka uhkaa periaatteessa, jokaikisessä jaksossa "dipliittautua" eli tyhjetä / ehtyä tai muutoin vain käydä hankalaksi. Niinkuin omapäiset miehistönjäsenetkin..
En näe myöskään, miksi tuolle "Teilalle" on pitänyt läppästä peruukki päähän!?. Eikö sen näyttelijä eukon (Rachel Luttrell) oma pehko kelvannut?. Yksi minua suht suuresti rasittaneista piirteistä on myös se miltä "Wreithien" alukset ns. "Nuolet" / "tikat" kuulostavat. Nehän kuulostavat periaatteessa vain perus sähköskitan saundilta.

- Marisisin myös sarjan katastrofaalisesta Suomennoksesta, vai pitäisikö puhua pikemminkin muhennoksesta. On se koko kökköä, koko kakka täytyy sanoa. Esim kun sarjassa sanotaan "tässä galaxissa", tarkoittaa se oletusarvoisesti "Pegasus Galaxia" EI linnunrataa niinkuin on parissa kohtaa Suomennettu. Olen myös tuohtunut siitä, ettei tätä ole saatavilla Bluu Reinä, vaan pitäisi tyytyä niihin muinaisiin lasinalusiin (DVD:ihin). Mainittakoon, että sarjan päähahmoilla on muuten kädessään, supisuomalaiset Suunto-kellot. Se on aika kuulia & sopii visuaalisesti sarjaan, kuin oksennus asematunneliin. (kaiketi..)


- Sarjan ylivertaisesti paras ja kaunein hahmo on , oma suosikkini Rodney McKay (David Hewlett) ryhmän tietzikkanörtti, teknoguru, nippelinpiplaaja jne. Ja myös selkeän Valkoinen ja totuuteen puheessaan taipuvainen tyyppi, siis mies minun mieleeni. Ainoita lähes jo oikeasti maskuliinisiakin hahmoja Rodney mielestäni on. Vaikka joskus se "hankala henkilö" persoona ...juttu meneekin jo lähes yli, mutta ylimalkaan on  oikeasti hyvä ja kiinnostava hahmo. Ei mikän ihan perus puusilmä. Hewletti yllättää parissa jaksossa näyttelijäntaidoillaan, ihan oikestaan, oikeasti. Esim jaksossa nimeltä "Grace under pressure" eli ´tyyneys paineen alla´ joka on yksi omia suosikeitani ja muutoinkin sarjan parhaita ja persoonallisimpia jaksoja. Jossa keskitytään uppoavassa sukkulassa nalkissa olevaan Rodniin.

Rodney McKay (tarkalleenottaen, on kuvan Rodni hänen rinnakkaisversionsa.)

Sarjassa on myös ihan sopivaa ja joiltain osin jopa ihan toimivaa huumoriakin, toisin kuin hautajaisiakin vakavammassa Tähtiportti Universumissa (Stargate Universe). Sarjassa oli paljon enempään potentiaalia ja monta hahmoa ja tarinaa joita ei nyt päästy näkemään / laajentamaan. Jostain syystä tätä(kään) ei ole koskaan näytetty Suomessa, vaikka alkuperäinen kämp-hömppä SG1 pyörikin jo useamman vuuen ja kerran, kuin puolukka pillussa.
Pakko on mainita sarjan hahmoista vielä yksi khuuleimmista, eli "Todd the Wraith" eli wreithi jonka nimesivät Toddiksi. Jota esittää käsittääkseni Norjalainen / Arjalainen -karpaasi, luunaamainen komea ja komeaääninen ja khuuli niminen Thor Heyerdahl, joka on kaksoisroolissa (niikuin lähes kaikki T.P näyttelijät kaikissa T.P sarjoissa) Todd - ja Athosialainen Halling niminen sivuhahmo.

"Todd the Wraith" (Thor Heyerdahl).
- Sarjaan tuli toisen tai kolmannen -kauden myötä myös se, lähes pakollinen "ulkopuolinen agressiivinen murjaani, á la Worf" joka on tässätapauksessa "Samoan Neekeri" Jason Momoan esittämä Ronon Dex, Satedalainen kuumottava höyrypää. Ronon on kyllä hyvännäköinen hahmo ja oikein sopiva kaikinpuolin, mutta välillä liian lapsellisen yltiö ärhäkkä tiuskija ja ehkä Momoan kyvyt /-ttömyys näyttelijänä ovat osa syy, miksi hahmo välillä vähän lässähtelee. Rononin turhanpäiväinen ja väkisinvängätty (ja sen kyllä huomaa) agressio on välillä lähinnä "..kumpa osaisin näytellä vihaista" luokkaa, tai näyttää siltä kuin Ronon pynkäisi par´aikaa paskaa, tiuskiessaan muukalaisille. Ronon on Summa Summaarum ; kuin suht valtava, iso lapsi.

Jason Momoa "Ronon Dex". Paskalla kaatuneen vihun vieressä.

- Sitten on vielä tuon Mulatti soturimuij´jan lisäksi, se pakollinen "itsenäinen rämäpää"-hahmo, tiimin primäärinen "Alfa" "John Sheppard" jota näyttelee, sangen jenkinnäköinen ja niminen Joe Flanigan. Hahmonsa on periaatteessa Top Gun / Tom Cruise avaruudessa. Tukka sekaisin ja elämä ed...sekaisin. Shepardista on lähes mahdoton olla pitämättä, ainakin vähän. Kyseisessä hahmossa ei ole mitään ylitiöpäistä silmillehyppäävää vikaa, ei mitään suurempia muttia. Joella / Johnilla on oma, ähisevä tapansa puhua josta kaiketi joko tykkää tai ei, niinkuin Maija Vilkkumaasta. Joskus se hinkuminen voi tehdä vähän pahaakin, mutta ihan karismaattista & persoonallistahan se on lopunkaiken.

Joe Flanigan "John Sheppard".

...ja sit se mulatti muija. No se on se ihan perus Xena tai mikä vain klassinen ´Amatsooni´ tyyppinen takapuolia potkiva naikkonen. Arviolta noin 20kiloinen naikkonen, joka pyörittelee mennentullen kaikenmaailman ja galaxin örvelöt ihan 6-0 kahville. Riehuu keppeineen, huolehtii kansastaan ad nauseaum ad infiniittum, ja (spoiler !) pyöräyttää vielä lapsenkin.(Ehkä kyseisellä lapsella pedattiin sarjalle piiiiitkää jatkoa).
Mutta eniwei siinä lienee, ainakin tältä erää kaikki "tarvittava" tästä aihiosta. Joten pitemmittä puheitta jätän tämän tylysti tähän !!. Stargate Atlantis on totaalisesti katsomisen arvoinen, yllättävän hyvä Spin-off. Varsinkin T.P ja Sci-Fi:n  faneille (ihan kuin eivät jo tietäisi ja olisi tätä nähneet) suosittelen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti