sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Jzäk Riicher / Jack Reacher

Kävin hieman vastentahtoisesti tsiigaamassa, Tom Cruisen uuden leffan Jack Reacher ja ajattelin tässä lyhyesti arvostella sen.

So, here goes ....
Mielestäni J.R oli pitkästä aikaa (ainakin sittemmin Dark Knight Risesin) parasta mitä olen nähnyt, Juutalaisen "Hollywoodin" -elokuvien saralla. Tämä on oikeastaan, niinkuin on jo manattu ja kehuttukkin, sellainen ´vanhan ajan, oikea elokuva´ jossa on jopa vähän juonentynkääkin ja kaikkea. Yksi elokuvan hämmästyttävimmistä ja parhaista piirteistä on se, ettei leffassa ole kuinka yksi Neekeri, jonka roolista ei sen enempää, muutoin saattaisin jo spoilata jotain, mutta sanonpahan vain, että oikein hyvin se Neekeris-mies siihen istuu. Vaikka alussa se vähän töksähtää silmille. Mutta eniwei, elokuva on siis poikkeuksellisen Valkoinen ja sisältää sen, meille Valkoisille niin mieluisan elementin ; eli itse Jackin eli Arjalaisen sarkaris-miehen joka ei ole kiinnostunut Juutalaisesta maailmankatsomuksesta, eli legalismista eikä muustakaan jonninjoutavasta höynästä, vaan tekee sen mikä oikein on ja ylipäätään tietää sen mikä oikein on.

Jack on siis periaatteessa ihan samanlainen "Anti-Sankari" tai Vigilante, kuin esim. toisessa aivan loistavassa modernissa leffassa eli  "Taken":issä riehuva Liam Neesonin yrmy, tai kuin mikä tahansa muu vastaava päämäärätietoinen kostaja. Ja sehän uppoaa meihin Valkeisiin kuin kosketinsoitin ja sähkökitara musaakki tai Katana maanviljelijään. Tai mitä elokuvaan tulee, niin kuin Jackin nyrkki pahantekijän perzuuksiin.
                          (tuota elokuva ei kyllä sisällä, tuo on vain oma kielikuvani)

Itse en ole aiemmin edes kuullut nimeä ´Jack Reacher´saati sitten lukenut novelleja joihin tämäkin raina pohjaa, joten minua ei sen suuremmin kauhistuttanut ajatus Cruisen Tompasta kyseisessä roolissa. Tomi vetääkin koko jutun läpi, oikestaan todella hyvin, Rotten Tomatoessin yhden arvostelijan mukaan, kyseessä olisi jopa Tomin uran merkittävimpiä roolisuorituksia, ehkä onkin en osaa sanoa, aika näyttänee. Mutta niinkuin traditionaalista on Tom Cruisen leffoissa, niin (ainakin) parissa kohtaa tekee ihan pahaa, kuinka kruisea sitä nyt sitten ollaaan, varsinkin kun Tomppa väläyttää sitä vääjäämätöntä, patentoitua tavaramerkki hymyään. Tämä leffa vältti myös täpärästi, lankeamisen siihen naurettavuuden sudenkuoppaan, mikä vaivaa erityisesti esim, Bourne-elokuvia, jossa päähenkilö tai ´protagonisti´ on täysin lyömätön, yliluonnollinen ..´luonnovoima´ jota ei pysäytä koko Yenkki-Armeij´jakaan, saati sitten joku säälittävä paikalliskyttäosasto tai muutama naurettava Kommandon raakile.

Elokuva sisältää myös yhden kaikkien aikojen parhaista, ellei jopa parhaan takaa-ajokohtauksen /-sista. Se oli lähes hypnoottista katseltavaa ja lärvälleni levisi ihan aikuistenoikeasti ihan ihka oikea, kaiketi riemun -virnistys sitä tsiigatessa, niin pirun hienoa menoa se oli. Takaa-ajoja ei juurikaan nykyään enään tehdä ylipäätään, saati sitten, että niitä oikeasti osattaisiin tehdä edes puoliksi kunnolla, mutta Riicherin Tzäkki muuttaa asian. Ainakin sen muutaman minuutin ajaksi. Koko raina oli myös paljon hauskempi tai humoristisempi kuin sitä uskaltaisi odottaa ja pari juttua oli ihan aidostikkin hauskoja. Myös Duvallin Roobertti kävi kellottamassa ihan perus esiintymisensä ja toimi kyllä kuin junan vessa. Kokonasuutena(sic!) koko kokemus oli yllättävän hyvä ja täysin suositeltavissa, myös meille Valkoisille ja tietoisille. Parissa kohtaa leffa jopa muistutti siitä mitä Valkeat ovat menettäneet, nyt kun Juutalaisten ja omien petturiemme on annettu liata maamme, kaikenvärisillä murjaaneilla ja kuinkas ollakkaan joku Somali-kloppi oli tätä katsomassakin yhtäaikaa kanssani. Oman kognitiiviseen ala-luokkaan kuuluvan valkoisen ..´possensa´ kaa. Mutta kyseinen puikulakalloinen Sapiens Sapiens -Apina käyttäytyi moitteetta kun taasen nämä, Siiderillä ja väkivallalla(luultavasti) kasvatetut lähiö-Morlokit "pitivät vähän elämää" siinä. Yksi kröhisi ja kurisi, kuin mahaan potkittu räkäinen karju, vähän väliä. Ja heidän mukanaan löllynyt Siiderihuo...pissiskin päästi muutaman äänen, mutta nyky-ajan elokuva audienssiin(yleisöön) suhteutettuna ja vieläpä lauantai näytöksiin, tämä sujui hämmentävän kivuttomasti.

Vielä sellainen post script huomautus, että leffa on yllättävänkin, jos ketään nyt yllättää, että Anglo-Neanderthaalit puhuvat paljon, sangen puhe ja jargoni / jankutus-painoinen, mutta siitä huolimatta etenee ihailtavan jouhevasti. Kuin pulzari jäällä. Tämä on Summa Summaarum ; sellainen Wanhan hyvän ajan, oikea elokuva, hyvällä takaa-ajokohtauksella, juonella, idealla ja hemmetin raa´alla väkivallalla ryyditettynä. Ja leffan alun ´premissi väkivalta kohtaus´ tekee jo oikeasti miltei pahaa, niinkuin pari muutakin kohtaa koko leffassa.


Kapitein suosittaa. (mutta koska kyseessä ei sentään ole, The Road Warrior tai Apinoiden Planeetta. Annan vain konservatiiviset ***,5 tähteä.[siis viidestä kolme ja puoli].)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti